Kondor Katalin

Vélemény és vita

Apróságok

Vagy tán nem is olyan apróságok, amik elgondolkodtattak az elmúlt napokban. Olyan történésekről van szó, amelyek bizonyára nemcsak nálam, hanem többeknél is kiverik azt a bizonyos biztosítékot, ha követik közéletünk napi eseményeit

Itt van például a frissen felállt XIX. kerületi önkormányzat, melynek egyik, még a helyhatósági választások előtt elhíresült jelöltje (azóta már önkormányzati képviselő) azt találta mondani, hogy „aki nem keres a kerületi politikában évi százmilliót, az hülye”.

Nem tudom, az eljövendő években kiderül-e napnál világosabban, ki hülye, és ki nem a kispesti képviselők közül, mindenesetre nem vagyok boldog, ha országunk erkölcsi állapotára gondolok. Ezek szerint ugyanis egyesek semmi kivetnivalót nem találnak abban, ha egy ilyen ügyes ember vagy emberek vezetik a kerületet. A saját hasznukra. Merthogy ezt az úriembert megválasztották.

 Ami viszont a fentiekre egy lapáttal még rátett nálam, az egy új pozíció, ugyanennél az önkormányzatnál. Úgy hívják: átláthatósági tanácsnok. Betöltője egy momentumos hölgy, aki a kispesti korrupcióellenes harc vezetője kíván lenni. Sok sikert hozzá, bár nekem nem világos, mit is csinál egy átláthatósági tanácsnok. Vajon átlát-e maga, avagy esetleg titokban tanácsokat ad másoknak, hogy miként kell „átlátni” a törvénytelenségeken?

Vajon a polgármesternek és valamennyi képviselőnek nem az lenne-e a dolga, hogy hivatalba lépésük első pillanatától a törvényeknek megfelelően biztosítsák a testület, a kerület működését? Bennünket, civileket az adóhatóság, a bankunk, meg még számos más intézmény állandóan figyel. Ha egy civil egyesület kicsit is eltér az alapszabályában foglaltaktól, lecsap rá a bíróság. Vajon kis hazánkban miért nincs olyan törvény például, hogy közéleti pozíciót csak feddhetetlen (na jó, átlátható), büntetlen, korrupciós botránnyal nem vádolható emberek tölthessenek be? Nyilván nem egészen véletlen, hogy nincs ilyen törvény. Vagy ha van, hogyan történhet meg, hogy megszegik? Kielégítő választ sosem kaptunk még az ilyen kérdésekre. Ám most megnyugodhatunk. Legalábbis Kispesten. Hiszen megszületett az átláthatósági tanácsnok elnevezésű poszt. Aki most nyilván az eddigi átláthatatlansági tanácsnok helyébe lép.

Apróság, vagy tán nem is olyan apróság az is, amit az új rákospalotai önkormányzatról olvashattunk. A XV. kerület polgármestere tudniillik semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy a fia, aki állítólag még egyetemista, az egyik önkormányzati bizottság fizetést kapó (bruttó 200 ezer forintot, ami tény, hogy nem sok) külsős tagja lett. A fiatalember nyilván tehetséges, csakhogy klasszikusoktól tudjuk, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. A rákospalotai polgármester asszonynak ez nem sikerült, legalábbis ezzel az intézkedéssel semmiképpen. Döntését oly nevetséges módon mentegette, hogy kénytelen vagyok idézni a szavait a november 15-én megjelent újságból. „A fiának azért is jár a kinevezés, mert őt nagy többséggel választották meg polgármesternek, és mindig számíthat a családtagjaira, akik hozzá hasonlóan sokszor végeznek ingyenes közérdekű munkát. Fia pedig azért is megérdemli a beosztást, mert jelenleg szociális munkásnak tanul az egyetemen, és rendszeresen részt vett kerületi eseményeken, s szervezett is ilyeneket.”

 A magyarázkodás logikáját nem érdemes boncolgatni, ugyanis nincs benne logika. Egyszer egy teljesen más ügy kapcsán egy ügyvéd haveri kutyákat emlegetett. Különös a kifejezés, bántották is érte sokan, de sajnos ebben igaza volt. Közéletünk bizony tele van haveri kutyákkal, magyarán olyanokkal, akik nem feltétlenül a legrátermettebbek, de a protekció, a háttéralku fontosabb, mint a tisztesség. Arra azért kíváncsi vagyok, mit szólnak majd ehhez, meg a hasonló ügyekhez az átláthatósági tanácsnokok. Bár arról nem szól a fáma, hogy a XV. kerületben is van-e már ilyen.

S végül szintén egy apróság. A Kormányinfónak nevezett rendszeres sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról is kérdezték, miképpen fordulhat elő, hogy Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával két budapesti kerület is szerződött, céges átvilágításokra. Mint ismeretes, az ügyvédet költségvetési csalással vádolják, valamint adócsalás miatt is elítélték. Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy „egy adócsalás miatt elítélt személyre átvilágítást bízni a cinizmus egészen magas foka, a korrupció nyílt támogatása.” Így is van. Fontos az életben a megbocsátás. Ám azért azt az apróságot csak megkérdezem, hogy vajon miért nincs hatályos törvény arról, hogy egy csalás miattelítélt ember valamennyi ideig ne foglalkozhasson közügyekkel?

Kapcsolódó írásaink

Dippold Pál

Dippold Pál

A főpók

ĀAz új, globalista nemzetköziség, akár egy hatalmas pók, igyekszik behálózni, majd felfalni a világot

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor

Márton Áron igazságával

ĀA szovjet hatalom értékítéletében dupla annyi büntetést érdemelt ki egy írógép illegális birtoklója, mint egy pisztoly illegális tartója