Domonkos László

Vélemény és vita

Kié a tér?

„Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel” – énekelte anno a Locomotiv GT. Rég volt, tán igaz sem volt

A tér háború előtti neve Tisza Kálmán tér volt (eredetileg Lóvásár, majd Újvásár térnek hívták), 1945 után egy évvel, a Magyar Köztársaság kikiáltásának tiszteletére kapta a nevét. A Rákóczi út felőli oldalán található 26-os és 27-es számú ház eredetileg lakóház volt, később – figyeljünk, nemcsak a könyveknek, az épületeknek is megvan a maguk sorsa – itt működött a budapesti mészáros (!) ipartestület elöljárósága, ám a negyvenes évek elejétől a hitleri nemzetiszocializmus egyik bázisa, benne a német tanítónők és nevelőnők otthona és a hírhedt Volksbund központja is. A szovjet birodalom helytartói azonnal birtokba vették – hiába, vonzották őket a nagy elődök, mint az Andrássy út 60.-ban is –, előbb a Magyar Kommunista Párt (MKP) Központi Bizottsága, majd a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) budapesti bizottsága kap itt helyet. Így és ekkor kapja nevét: Köztársaság téri pártház. És mivel sem a Jászai Mari téri Fehér házzal, sem a mindenható szovjetbérenc párt más fővárosi építményeivel a szabadságharcosok egyáltalán nem foglalkoztak, viszont innen érte folyamatosan támadás a járókelőket, innen hangzottak a föld alól azok az (állítólagos?) segélykiáltások – a figyelem középpontjába került. Ostrom, tankok, Mező Imre. „Mészárlás”. De ugyan mi volt ez a Kossuth térihez képest? „Az ellenforradalom itt mutatta meg igazi arcát” – és egyéb ordas hazugságok. Szobor. Kultusz. Mitológia. Felsőfok. És mily jellemző, hogy végig a kádári MSZMP budapesti, majd az utód Horn Gyula–Kovács László-féle MSZP (az, amelyik mostanra már mer kicsi lenni) székháza, egészen 2007-ig, midőn az MSZP, a rá oly jellemző szocialista nagyvonalúsággal, eladja egy Parkview Hotel nevű ír (?) cégnek. Nyilván, hogy a Józsefvárost járó turisták önfeledten gyönyörködjenek a tér vértől iszamos, kínzásoktól-agyonlövésektől, embereket tipró tankoktól és kísértetek járta panorámájában, a park közepén a hazug úgynevezett emlékmű hűlt helyével, úgy is mint „park view”, azaz park-látvány. Ennyit a szocialista jó ízlésről, elvtársak. Azután a tér éke lassan, de biztosan lerohadt, hajléktalanok vertek benne tanyát, gaz, kosz, ürülék. A sors, ugyebár. Elődeik, a hitleristák egyik lágerének bejárata fölött volt olvasható: Jedem das seine. Mindenkinek a magáét. Itt valahogy stimmel…

Utoljára 2015 migránsvészes nyarán hallhattunk róla, a hívatlan jövevények a közeli Keletitől gennyes folyásként szétágazva, ezt is megszállták, bravúrosan rövid idő alatt gigászi mennyiségű szeméttel-hulladékkal-szennyel borítva-árasztva el az ekkor már negyedik éve a modern kor egyik legnagyobb emberi teremtménye, a méltán szentté avatott Karol Wojtyla nevét, a II. János Pál pápa nevet viselő teret. (Szegény jó Kocsis Máté polgármester úr kapott is eleget, midőn – botrány! – szóvá merészelte tenni…)

És sorsát persze hogy senki és semmi nem kerülheti el… Annak rendje és módja szerint bontani kezdték az épületet – de további sorsa, valljuk be, innentől kezdve már teljesen érdektelen. A téré annál kevésbé. Különösen mostanában, midőn az önkormányzati választások fura-csalódott október 13-ája óta egyre többet hallani, hogy „a mi Budapestünk”, amit „visszavettünk”. Föl lehetne tenni a kérdést: ennyi forgatagos-fordulatos esztendőn át is ugyan kié volt, kié lehetett a tér? Az úgynevezett, az egykori Köztársaság tér? Az övék? Ugyan. Ez nem is kérdés, legyen szó a városról vagy akár egyetlen térről. Ez – ez is – a miénk. Mert mi nőttünk itt fel. És punktum.

Kapcsolódó írásaink

Dippold Pál

Dippold Pál

Eltévedt lelkecskék

ĀA késő őszi tájban november első napjának estéjén a szélben táncoló mécseslángok üzenik mindenkinek, ünnep van

Nagy Ervin

Nagy Ervin

A klímaválság lovagjai

ĀSzempillantás volt csupán, és a klímaváltozásból klímaválság, a klímavédelemből pedig klímavészhelyzet lett a balliberális közbeszédnek hála

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom