Vélemény és vita

Teljes kiőrlésű

Megehültem, ahogy a székely mondja, s a vágyat csillapítandó, a több mint puccos, immáron parádés számú és választékú péksüteményes egyikénél teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt kértem.

Nem volt. Semmiféle. Megütközésemre a hölgy önérzetesen közölte: amikor bezzeg van, a kutya sem keresi, ha meg nincs, rengetegen azt kérnének. Hát, éppen azért kéne lennie, kockáztatom meg bátortalanul, de talán nem minden logika nélkül, hiszen lám, ha bármikor előfordulhat ilyen igény, fel kell rá készülni, végtére is a diabétesz tudvalevően népbetegség, a pékség meg, ha nem tévednék, a lakosság kiszolgálására volna.

Azt nem lehet mondani, hogy a történtek után teljes vagy akár viszonylagos egyetértésben váltunk volna el. Sokkal nagyobb baj, hogy Magyarországon három évtizeddel a nagy változások kezdete után még mindig számos területen ugyanúgy él és hat a régi jó szocialista szokásrendszer és színvonal, mintha, mondjuk, 1978-at vagy 1985-öt írnánk.

Pedig a változások egyfelől óriásiak. Ha csak a vendéglátóipart vesszük például, és akár a nívót, akár a kiszolgálás minőségét (tempó, modor, szerénység, zsebmetszési együttható stb.), akár az ételek és italok minőségét és mennyiségét nézzük: a különbség ég és föld.

Másfelől viszont itt a teljes kiőrlésű kenyér esetével szimbolizálható jelenségsor, amit jól illusztrál a példa: teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményeket, mindenféle diabetikus akármiket minden valamirevaló szupermarketben, közepes boltban is lehet kapni. A pékárukra szakosodott elárusítóhelyeken viszont – így. Vagyis sehogy. És máris jöhet esetleg a régi jó szocialista időkből visszamaradt, klasszikusan bicskanyitogató kommentár: ja, uram, ha nem tetszik, menjen máshová.

Sokan még mindig nincsenek tisztában A vevőért mindent! oly szépen fialó kötelezettségéről. Sem arról, hogy a kínálat nem talmi szélhámoskodás és átlátszóan átverő, „becsali” metodika eleme, hanem a természetes emberi igények kielégítése érdekében örömmel vállalt és jól megfizetett nagybetűs Szolgálat része és alapfeltétele. Ha egy pincér, egy családi vállalkozásként dolgozó aprócska vegyesbolt két-három embere vagy akár egy középkorú vízvezeték-szerelő képes volt felismerni, hogy a szabad magyar élet lehetőségei számára emberségesebb – önzetlenebb, örömtelibb és magas színvonalú – munkavégzést tettek elérhetővé és becsülettel élnek is ezzel a lehetőséggel, talán mindez mások számára is elsajátítható.

És ahol – de hány helyen, istenem! – mindez nemhogy nincs így, ott az emlegetett, harminc-negyven évvel ezelőtti, Kádár-kori szokásrendszer, beidegzettség és ritka ellenszenves stílus él és uralkodik. Az ilyen helyeken bizony azon sem lehet csodálkozni, ha azt sem igen tudják, mi is igazából – akár jelképesen – a teljes kiőrlésű kenyér. Így, ilyen értelemben: a teljes szolgálat. A teljes szolgáltatás, szerelés, javítás, ellátás, minden.

A házunk földszintjén családi vállalkozásban üzemelő, pompás kis bolt tulajdonosnője mondja: nem a vevőkkel, még csak többnyire nem is az áruk minőségével – hanem a szállítókkal van a legtöbb bajuk. Azzal a bizonyos „emberi tényezővel”. Mert pontatlanok, megbízhatatlanok, tetejébe még arcátlanok, szemtelenek, pökhendiek, ráadásul munkájukat hanyagul, nemtörődöm módon végzik. És e jellemzők jelentékeny részét a vevők is nap nap után tapasztalhatják. Fogalmuk sincs arról, mi is valójában – mélyebb, emberközelibb értelemben a „teljes kiőrlésű” jelzős szerkezet.

És akkor ki szállít, kérdeztem tanácstalanul. Legtöbbször a férjem – így a felelet –, amíg meg nem tanulják.

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

Karácsony tabutémája

ĀKarácsony Gergely, az ellenzék egyik főpolgármester-jelöltjének kiszivárgott „őszödi” beszédében van egy mondat, amely a zuglói lopások, fenyegetések, hazudozások aláfestésében feledésbe merült

Rab Irén

Rab Irén

Embercsempészek

ĀAki az útleveleket hirdette nem volt más, mint Rashad Alasaad, a svédországi Ljungby szociáldemokrata önkormányzati képviselője, maga is egykori bevándorló

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom