Kondor Katalin

Vélemény és vita

Vajúdás

Továbbra is özönlenek Európába a migránsok, mi pedig változatlanul céltáblák vagyunk

Vajúdik Európa – és lehet, hogy egereket szül. Látszólag ugyebár nagy a mozgolódás az unió háza táján a cikluszáró szavazás óta, születnek is tervek, amelyeket persze azonnal megtámadnak azok, akik egyelőre nem érzik magukat győztesnek. Mindenesetre erősen hiszem, hogy az Európai Unió logikája elnevezésű vizsgán elbuknék. Persze csak akkor, ha a valamikori alapító atyák szándékai helyett a jelenlegi „uralkodók” logikájára kellene magyarázatot adnom.

Ilyen vizsga persze nincs. S ez nem véletlen. Mert még véletlenül sem kéri számon senki, hogy akár Kalergi, akár De Gaulle, valamint Habsburg Ottó és Kohl kancellár egységes Európára vonatkozó terveiből mi valósult meg és mi nem. Ezen említett politikus-gondolkodókat a Magyar Páneurópa Unió harmincadik születésnapján rendezett, néhány nappal ezelőtti ünnepségen sokan felidézték. Megszólalásaikban, akár Habsburg Ottó munkásságát elemezték, miként tette ezt fia, György, akár a Páneurópa Unió jelenlegi vezetőjének, Alain Terrenoire-nak a szavait hallgattuk, mindegyikük osztotta az alapító atyák nézetét, miszerint az európai kultúrát az antikvitásból és a keresztény kultúrából vezethetjük le.

Nem tisztem elemezni a páneurópai mozgalom múltját és jelenét, mindenesetre a magyar tagság egyes felszólalói is felidézték (és most persze nem szó szerint idézek), hogy a hajdani politikusok, még a gyakran félreértelmezett Kalergi gondolatai között sem találni olyan elképzeléseket, amelyek azt bizonyítanák, hogy ezt a katyvaszt – bocsánat, tömény hazugságot –, ami ma az Európai Unió többségi liberális „gondolkodóinak” nyilatkozatait jellemzi, a fentebb említett személyektől vették volna át. Nem bizony! Sőt! Igyekeznek megmásítani, félreértelmezni őket, leplezendő saját titkos, Európát végképp tönkretevő terveiket.

No de vissza a szorgos hétköznapokhoz! A minap – szigorúan a demokrácia nevében – arról számoltak be a napilapok, hogy Timmermans úr Soros úrhoz utazott. Előre biztosíthatom önöket, hogy ugyancsak a demokrácia jegyében arról egyetlen igaz szót sem fogunk hallani, miről is tárgyaltak ők ketten mint régi barátok, akik már sok-sok „egyeztetésen” vannak túl. Szerintem Timmermans úr menjen oda, ahová csak akar, ám az, hogy ezen utazásából hír lett, kissé aggasztó. Nem csupán azért, mert miként előbb írtam, úgysem tudjuk meg, mit főztek ki a találkozón a boszorkánykonyhában, hanem azért is, mert mily furcsa, de hír lehet abból, hogy egy ősszel leköszönő alelnök (Timmermans ugyanis az EB első alelnöke még őszig) tárgyalgatni ment a politikacsináló tőzsdespekulánssal. A többi, szintén ősszel leköszönő funkcionáriusról nem hallunk ilyen híreket. Kiknek a nevében tárgyal vajon a holland úr? A leköszönők vagy az újak képviseletében? Mire van hivatalos megbízása? A hírből ez nem derül ki.

Az viszont kiderül, hogy a Sorossal való tárgyalásra történő „felkészítésében” Gyurcsányné Klára asszony és maga Gyurcsány úr, a bukott miniszterelnök adott neki – ellenzéki polgármesterjelöltek társaságában – eligazítást. Hogy jól el lesznek igazítva, az biztos. Ami pedig az EU munkamechanizmusát illeti, nekem, egyszerű átlagpolgárnak azt sem könnyű felfogni, hogy egy választási ciklus (lásd az unió új összetételéről szóló választás) után miért kell több mint négy hónapot várni arra, hogy összeálljon minden, és elkezdődjön az „újak” munkája. A malmok tényleg lassan őrölnek. Avagy a többség arra vár, hogy Timmermans úr visszaérkezzen? Esetleg kiszalad Soros úrhoz ezek után maga Gyurcsányné Dobrev Klára is? És megnyugtatja Soros urat a háromméteres kőkerítése mögött, hogy jól halad Európa elrablása? Hiszen a hírek hónapok (vagy évek?) óta mit sem változtak. Továbbra is özönlik Európába a migránsok hada, a keleti görög szigetek tönkrevágva, a Balkán kétségbeesve forrong, mi pedig változatlanul céltáblák vagyunk.

Igen, vajúdnak a hegyek a világban, és mostanában egeret szülnek. Én viszont ráleltem a csodálatos Mikszáth Kálmán egyik – számomra eddig ismeretlen – írására. (Mint tudnivaló, ő más tisztségei mellett országgyűlési képviselő is volt huszonhárom esztendeig.) Egy 1881-ből származó, politikai ellenfeleihez intézett cikkének címéül ezt, az állítólag Horatiustól származó mondást adta. Ebből idézek. „Ne ijedjenek meg, uraim! Nem önökre vonatkozik a cím… s különben is, ha önökre vonatkoznék, nem mondanám, hogy titok… mert nem titok. Inkább is megváltoztatom a címet. Legyen ez: »Hegyet szültek az egerek«. Mert ez is megeshetik.” Várnánk mi is ezt a csodát. Nem kicsit, nagyon.

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Románabbak a románnál

ĀFricska. Olybá tűnik nekem, hogy a világtörténelemben egyetlen olyan kérdés van, amely örökkön megválaszolatlan marad: meddig süllyedhet morálisan a magyar ellenzéki holdudvar?

Nagy Ottó

Nagy Ottó

A termőföldtől az emberig

ĀMa nyitja meg kapuit a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), és ez sokkal nagyobb hír annál, mint amilyennek elsőre tűnik