Kondor Katalin

Vélemény és vita

Bohócvilág

A vak is láthatja, tombol a demokrácia az Egyesült Államokban

A napi sajtó adta ugyanis hírül, miszerint az újságírók segítségét kérte egy bizonyos neves színész, Eric McCormack, hogy ugyan már állítsanak össze egy listát azokról a kollégáiról, akik részt vesznek Donald Trump közelgő kaliforniai kampányeseményén. Szerinte azért kell listázni, mert a névsorból látni fogják, kivel nem akarnak majd együtt dolgozni.

Értik, ugye? Ha megkapják a névsort, ők fogják vagy szeretnék eldönteni, ki kap szerepet, s ki nem. A tehetség nyilván mellékes. Ez a bizonyos színész, akiről sosem hallottam, mert nem vagyok az amerikai filmvilág, kivált nem a sorozatok kedvelője, állítólag neves ember. Az újkori demokrácia hazájában ezek szerint minden további nélkül lehet ilyesmit cselekedni. Már akinek. Az úgynevezett demokratáknak mindenképpen.

Régóta, pontosabban a talpig becsületes és vonzó Hillary Clinton elnöki kampányhadjárata óta tudjuk, hogy a demokrácia híve csak demokrata párti rajongó lehet. Ha az illető republikánus, akkor neki annyi. Tudomásunk van róla, hogy a hollywoodi színészek közül nem egy művészt lehetetlenítettek el, mert kiderült róla, hogy republikánus. Eric ezt nyilván helyénvalónak tekinti, csak az bántja, ha valaki szóba áll a kétségtelenül rendhagyó stílusú Trump elnökkel. Az sem igen zavarja, pedig a sajtóban is olvasható volt, miszerint Weinstein úr, a szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt filmmogul bőkezűen támogatta Hillary Clinton kampányát. Meg Obamáét is. De ez nem bántja Ericet, mert ők demokraták, ezért őket még egy virtigli gazembernek is szabad támogatni. Demokratikusan. Trump kampányeseményén viszont nem ajánlatos a kollégáknak megjelenni. Ez aztán a működő demokrácia!

Vihar folyik tehát a hollywoodi pohár vízben, a harcosoknak talán a magyar Orbán-gyűlölő művészektől kellene módszertani segítséget kérni, hiszen ők már igazán otthon vannak a bizonyítékok nélküli vádaskodásban és a jajveszékelésben. Szerényen jegyzem meg, hogy ha mi itt, Magyarországon olyasmit követtünk volna el, mint Eric és hívei odaát, az új világban, akkor először is világfelháborodás lett volna belőle. Ám ha még régebbi időkig megyünk vissza, akkor bátran kijelenthetjük, ha a szerepeket világnézeti alapon osztogatták volna filmen-színpadon, akkor többek közt a nagy hazafi és csodálatos színművész, Sinkovits Imre nevét sem ismerhette volna meg az ország, mert leparancsolták volna a színpadról. Ám nálunk még a létező szocializmus idején sem mertek ilyen arcátlanságot elkövetni, nemhogy ez idő tájt, amikor ugyebár tombol a „diktatúra”.

Az Egyesült Államok a divat-sajtó, valamint a női- és bulvárlapok tükrében a szabadság hazájának tűnik. De csak akkor, ha az interjúalany álliberális nézeteket vall. Például ilyeneket mond: „Engem szexuá­lisan nem az vonz, aki egészséges” (Amber Heard, színésznő). Avagy: „Trump meggyorsította Amerika kettészakadását. Trump egyetlen pozitív hozadéka, hogy sokkal jobban elköteleződnek politikailag azok az emberek is, akiket megvet és megaláz. Ennek az országnak a legtöbb intézményét idős, fehér férfiak vezetik. Itt az ideje, hogy ez megváltozzon” (Natalie Portman, színésznő). Vég nélkül lehetne a merész és bölcs nyilatkozatokat idézni, de minek.

Ericnek tehát van hátországa, s listázó akciójára bizonyára nagyon büszke. S ha tevékenységét nemzetközileg is kiterjeszti, meglehet, már készül a listája azokról, akik hét végén el mernek menni az évente megrendezendő, immáron 19. Kötcsei Találkozóra, amelynek Orbán Viktor a fővédnöke.

Kapcsolódó írásaink

Őry Mariann

Őry Mariann

Veszélyes hulladék

ĀDokudrámában dolgozta fel a ZDF német közszolgálati televízió a 2015-ös migrációs válság egyik meghatározó napját, szeptember negyedikét, amikor a migránsokkal teli buszok megindultak az osztrák határhoz

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Lőtávolon kívül

ĀLegyünk tisztában a magunk erejével, lehetőségeivel, képességeivel. Ne engedjük elszédíteni magunkat se provokátoroktól, se meggondolatlan handabandázóktól