Kondor Katalin

Vélemény és vita

Reakciók

Szörnyű dolgot követett el Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Nem mondott egy szót sem a klímaváltozásról

Ezt nem én nehezményezem, hanem az LMP, amelynek tagjai egyre bornírtabb politikai véleményeket fogalmaznak meg kormányon lévő ellenfeleikről. Szerintem ugyan a tusnádfürdői találkozó nem azért született hajdanán, hogy ott klímakonferenciát tartsanak, de semmi baj. Vegyük tudomásul, hogy a „környezetvédő párt”, mely az elmúlt időkben nem sok értelmes javaslatot tett a parlamentben, kínjában nem tudott más fogást találni a miniszterelnök beszédén. Ám ha az LMP figyelt volna, észre kellett volna vennie, hogy Orbán beszéde a normális élet védelméről szólt. Amelybe a környezetvédelem is beletartozik.

Nem egészen értem, hogy az LMP miért nem a környezetvédelem terén sehol sem tartó országoknak üzenget, ellátva őket jobbnál jobb tanácsokkal, s azt sem értem, miért nem vette észre, hogy amíg a tusványosi összejövetel zajlott, szerte a világon környezetet romboló viharok, földrengések és más katasztrófák sokkolták a lakosságot. E tragédiák egyik eredője (a másikat úgyszólván le sem merem írni, mert szerintem mindez a Teremtő figyelmeztetése, vagy megrovása azért, amit művelünk a Földdel) éppen az, hogy a pénz imádatában élő országok fütyülnek a környezetvédelemre. Jó volna, ha az LMP gárdája ellenük kezdene harcot. A tragédiákat elszenvedő országok vezetői pedig addig is próbálják meg elállítani a vihart, az esőt, a földrengést, a tenger szennyezését (nekünk nincs, tehát nem szennyezzük), amíg az LMP tanácsai meg nem érkeznek hozzájuk.

Nos, egy idő óta teljesen világos, hogy a világ gondjairól, beleértve hazánkat is, egyértelműen Orbán Viktor tehet. Van is egy javaslatom. Sürgősen alakítsuk meg a MOT-ot, akkor talán sikerül Orbán-mentesen megoldani világunk égető gondjait. Nos, a MOT, azaz a Mindenről Orbán Tehet mozgalom, egyesület, klub vagy más jogi szervezet megalakításával nagyot lépnénk előre. Először is megvan a felelős, nem kell már keresgélni. Lássuk be, nap­jaink­ban ez nagyon fontos dolog, mert évek óta csak azt tapasztaljuk, hogy Európa urai minden felelősséget eltolnak magukról. A MOT megalakulásával és világgá kürtölésével végre egy táborban tudhatnánk a folyton kritizálókat, akik amúgy egyetlen ép javaslattal sem rukkoltak elő az elmúlt esztendőkben Európa valóban égető gondjaira vonatkozóan. Most lenne csak igaz földrészünkön az egy a zászló, egy a tábor jelszó! Lelki szemeimmel már látom is, hogy a menet vagy a mozgalom élén Juncker állna vagy menne, ha éppen nincs isiásza, haverjaival együtt. És akkor végre megnyugodhatnánk.

Megnyugodhatna Karácsony Gergely is, aki eleddig szintén nem tudott kipréselni magából egyetlen értelmes nyilatkozatot sem. Tusványosról azt találta mondani, hogy népünk az önkormányzati választáson Orbán „lejárt és unalmas szlogenjei” helyett a szabadságot és a változást választja majd. Ha így történik, nyilván Zugló parkolási gondjai mellett minden egyéb probléma megoldódik. Tudják, MOT! Orbán egyébként nem átallotta azt is kijelenteni, hogy „igenis lehetséges, hogy egy tízmilliós ország az EU-ban a liberális korszellem idején kimásszon az adóssághegy alól (…), sikeresen elutasítsa a migrációt, védelem alá helyezze a családokat (…), s megteremtse a keresztény szabadság rendjét”. Jó, azt azért kifogásolom, hogy az adóssághegyért felelősök még mindig szónokolhatnak az EU-ban meg itthon. Rá se rántsunk. Hiszen MOT!

Horn Gábor politológus – ezt nem lett volna nehéz kitalálni – az Orbán által bírált liberalizmust próbálta megvédeni. Azt állította egyebek közt, hogy „a liberalizmus fontos eleme egymás megbecsülése”. Van némi emlékem a megbecsülésről, amikor Haraszti SZDSZ-es úr és Bauer Tamás parlamenti képviselő ordítva fasisztázták le a Magyar Rádiót akkor, amikor még hatalmon voltak. Nekem semmi bajom nem volna a liberalizmus fogalmával, ha jelenlegi, leghangosabb képviselői okosak és tisztességesek lennének. Ám egyetlen hazai „élharcosát” sem hallottam még normálisan és tisztességesen érvelni. Gyűlölettel, hazugságokkal teli nyilatkozatokat viszont bőséggel hallottunk tőlük.

A migrációra csak azért térnék ki, mert Horn Gábor azt is mondta, hogy „a migráció nem rendőrségi, hanem emberiességi probléma”. Nem tudok mást javasolni neki, mint hogy menjen el Svédországba. Göteborgból a Volvo gyár is távozni készül, mert az „emberies” migránsok gyilkolnak, gyújtogatnak. És menjen be a legalább hatvan no-go zóna valamelyikébe. Az emberiességet tanulmányozni. Ott aztán uralkodik a „liberalizmus”, meg az egymás megbecsülése. A mindent lehet, amit én akarok, de amit te akarsz, az nem érdekel vagy éppen megtorolom gyakorlata.

A politikus intézetigazgató azt is kijelentette, nem tartja borzalmasnak egyebek közt azt sem, ha valaki meg akarja változtatni a nemét. Nos, én sem tartom annak, ha az illető ezt akarja, tegye. Az Orbán-beszédből arra nem emlékszem, hogy a miniszterelnök szót ejtett volna erről, azt viszont nehezményezem, hogy egyre több női lap és bulvár újság foglalkozik hosszan a „mássággal”, ami szerintem magánügy, intim szféra, és nem másokra tartozik. Néha úgy érzem, valamiféle átnevelőtáborban élünk, annyiszor esik szó a „másokról”. Remélem, egyszer eljutunk oda, hogy ők maguk nem fognak igényt tartani a fogadatlan prókátorokra. Akik patkányoknak tekintik (liberálisan) a másképpen gondolkodókat, akik, mint egy Kovács M. Mária nevű Soros-egyetemi oktató, a miniszterelnök halálát kívánják, valamint akik botmixerrel ölnék meg a magzatokat. Mindez nem más, mint mások semmibevétele, valamint az afelett érzett keserűség, hogy ez idő tájt nem a liberálisok (bocsánat, álliberálisok) gyakorolják a hatalmat.

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

A vadrózsa elhervadt

ĀKét súlyos ügyben született döntés a héten az igaz­ságszolgáltatás malmaiban

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Az Augusztus Könyve

ĀAz augusztusról egyébként nem is akartam semmilyen Könyvhöz cédulákat gyűjteni, csak szerettem volna leírni, hogy mi jutott eszembe