László Tamás

Vélemény és vita

Úz völgye – hitünk jelképe

Az utóbbi hetekben az úzvölgyi katonatemetőben történtek súlyosan megterhelték Magyarország és Románia kapcsolatát

A láthatóan állami irányítással végrehajtott támadás időzítése és végrehajtása tudatosan mérgezi a két ország kapcsolatát. Június 4-e, a pápalátogatás, a csíksomlyói búcsú együttes hatásának lerombolása volt a valódi cél. Áder János köztársasági elnök szerint mindaz, ami itt történt, kegyeletsértő, törvénysértő, nemzetközi megállapodást sértő és mélységesen erkölcstelen is volt.

Az eseményeket tágabb összefüggésrendbe kívánom ágyazni: a tradíció – a hagyomány – és a demokrácia szoros összefüggésébe. Chesterton írja az Igazságot! című esszéjében: „A tradíciót úgy is meghatározhatjuk, hogy az nem egyéb, mint a választójog kiterjesztése. A tradíció annyit jelent, hogy megadjuk a választójogot a legmélyebbre szorult társadalmi osztálynak: őseinknek. Ez a halottak demokráciája. A tradíció nem hajlandó alávetni magát annak a csekély számú és pökhendi oligar­chiának, mely azokból áll, akik a véletlen szerencse folytán még itt vannak közöttünk. Minden demokrata tiltakozik az ellen, hogy valakit megfosszanak jogaitól, csak azért, mert a sors úgy hozta, hogy megszületett; a tradíció viszont tiltakozik az ellen, hogy az embert megfosszák jogaitól, mert a sors úgy hozta, hogy már meghalt. A demokrácia azt tanítja nekünk, hogy ne mellőzzük a jó ember véleményét, még akkor sem, ha az illető csak az inasunk; a tradíció azt kéri tőlünk, hogy ne mellőzzük a jó ember véleményét, még akkor sem, ha az illető csak az apánk. Én magam semmiképp se tudom elválasztani egymástól a demokrácia és a tradíció gondolatát; számomra nyilvánvaló, hogy a kettő egy és ugyanaz. Gyűléseinken ott lesznek a halottak is. Az ókori görögök kővel szavaztak; ők majd sírkővel fognak szavazni. Egészen szabályszerű és hivatalos eljárás, mert a legtöbb sírkövön, mint a legtöbb szavazócédulán, rajta van a kereszt.”

Amit a felheccelt románok műveltek, az antidemokratikus és tradícióellenes volt. Többszörösen is, hiszen meg kívánták fosztani a leg­elemibb demokratikus jogaiktól azokat, akik már nem tudnak védekezni a temetőgyalázás, a sírjaik feldúlása ellen. Egyszersmind tradícióellenes is volt, mivel olyan fiktív személyeknek kívántak sírkövet állítani, akik nem itt nyugszanak. Ennek a kettős képtelenségnek bántania kellett volna a „művelt Nyugat” erkölcsi érzékét, de a liberális, demokrácia- és tradícióellenes „Nyugatnak” nemhogy az erkölcsi érzékét nem borzolták az itt történtek, de még a veszélyérzetét sem keltették fel. És ez az igazi botrány.

Mindez egy olyan Kárpát-hazában történt, ahol a történelmi táj tele van feltáratlan tömegsírokkal, a földben porladó temetetlen halottakkal. Így aztán különös értéke van annak a demokrácia és a tradíció elválaszthatatlan kettősségében hívő törekvésnek, hogy a temetőinkben, különösen a rendkívüli emóciókat keltő katonai temetőkben béke és nyugalom legyen. Az Úz völgyében is! Most már különösen, hiszen a románok által kidöntött védtelen keresztek súlyosan és félreérthetetlenül szavaztak a magyar megmaradás mellett!

A felheccelt románok vajon nem tudták, hogy mit cselekszenek? Chestertont biztosan nem olvasott a pópa, meg az akciót irányító, sokak szerint a magyarverésre készülő román csendőrfőnök sem, de az, hogy vandál tettüket csak ittas állapotban és a tömeg legrosszabb tulajdonságaival megverve hajtották végre, azt mutatja, hogy a lelkük mélyén tudták, hogy mindez a meghaltak és a ma élők együttes és tudatos meggyalázása. Az, hogy az ott lévő magyarok nem ültek fel a provokációnak, és szinte Gandhi hitével tűrték a köpdösést és a verést, mutatja az őshonos magyarság tudatos és mélyről fakadó erkölcsiségét. Végső soron az ilyen tett minden esetben a keresztfán meghalt Krisztus meggyalázása is! A felheccelt végrehajtó provokátorok hitetlenek – még a pópájuk vezetésével is azok, sőt még inkább azok –, mert nem hisznek a feltámadásban. Mi viszont hiszünk, sőt a jelképpé magasztosult Úz völgye megerősíti ebbéli hitünket.

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Egy világ vagy egy se

ĀA németek hetvenegy százaléka fél válaszolni az iszlámra és a bevándorlásra vonatkozó kérdésekre, ötven százalék nem szívesen beszél a zsidókról és a lágerekről, de éppígy kellemetlen számukra, ha az AfD-re kérdeznek rá

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Elemzők manipulálta előválasztás

ĀAz elmúlt napokban két, egymásnak igencsak ellentmondó kutatás is napvilágot látott a főpolgármester-jelöltségért zajló ellenzéki versengésről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom