Domonkos László

Vélemény és vita

Egy kéz üzenete

„Elmúlt szép Pünkösdnek gyönyörű ideje”, kezdődik Döbrentei Kornél egyik legszuggesztívebb verse, a Magyaroknak való. És így folytatódik: „Elüszkült az ég, mint combomnak rút sebe.”

Igen, elüszkült az ég. Jó két héttel ezelőtt még csak elszürkült és zuhogott, amikor ott Csíkszentmártonban, az Úz völgye előtt álltunk a székely tömegben és hallgattuk Bíró Erika nagytiszteletű asszonyt, aki elmennydörögte, hogy elég volt a megaláztatásokból és a provoká­ciókból. És arra szólított föl bennünket, hogy most viszont, akárcsak nálunk katolikusoknál, fogjuk meg egymás kezét („köszöntsétek egymást a béke jelével”). Akkor az a kézfogás a békének legföljebb csak a reménységét sugallhatta – mást viszont annál inkább. Az erőnek, az összesimulásnak, a magyar–székely azonosság testvéri egységének, az egyetemes magyar elszántságnak és ellenállásnak a mindenekfölöttiségét. Fiatal, kedves, szép arcú tanárnő állt egyik oldalról mellettem, az egyik csíkszeredai középiskolában tanít – finom kezének érintése forró volt és szoros, elszánt és gyengéd, mindenen túli és mindenek előtti. Tudjuk, a testbeszéd lélektani részleteiről köteteket írtak össze, de sok beszédnek közismerten nemcsak az alja sok, de a föle is. A tanárnő nem mondott sokat – sőt, alig valamit – a keze viszont alighanem mindent megüzent, ami csak szükséges.

Ennek a kéznek – a kezeknek – az üzenete jár szüntelenül a fejemben azóta, hogy az Úz völgyi, 1990 Marosvásárhelyét idéző legújabb aljas, magyarellenes román gaztett megtörtént. Illetékeseink teszik a dolgukat – csak minél hatékonyabban, fiúk! –, nekem meg az jut eszembe, hogy idestova három évtizede, azokban a szokatlanul meleg márciusi napokban ezzel a címmel írtam cikket: Maguk alatt a fát.

Hogy ki mily módon vágja maga alatt a fát: persze abszolúte magánügy. Egészen addig, míg azon fa körül mások (pláne hogy a testvéreink) is vannak. Akiket a lezuhanó fa megsebezhet vagy éppen meg is ölhet. Ha az európai elvándorlásban, ha jól tudom ötmillióval élenjáró és szép lassan kiürülő Románia – EU ide, amerikai támaszpontok oda – makacs elszántsággal folytatja az önfelszámolást: csak rajta, úgy kell neki. Csakhogy a foglyul ejtett túszokat meg a rablott holmit nem szokták hagyni. Azokat különösen nem.

Jó ezt nagyon megjegyezni.

Ilyesmiket üzent az a kéz. Meg még néhány, hasonlóképp  igen-igen fontos dolgot. Például hogy a halottak emlékezetére a székely – ősi katonanép, mint tudjuk – ugyancsak érzékeny. Tán még jobban, mint másra. Ha nagy baj volt, Bem tábornok – szinte az egyedüli, akitől hagyták vezetni magukat –, azt mondogatta: azt csak bízzuk a székelyekre... Utódja, Kratochvil Károly ezredes kézdivásárhelyi szobrát most el akarják távolíttatni, több mint érthető rettegéssel. Csak emlékeztetőül: a Székely Hadosztály parancsnoka még a Vörös Hadseregtől sem ijedt meg, mikor 1945-ben balatonszepezdi házához közeledtek az oroszok, nem volt hajlandó kitűzni semmiféle fehér zászlót. Ő egyebek között azt írta, a székelység és az erdélyi magyarság viselkedésének, lelkesedésének és hazafiasságának csak az ókori történelemben van párja, ő pedig – „ismernek az erdélyi és regátbeli románok” – ha neve alatt bármikor felszólít a harcra, egész sereg áll a magyarság rendelkezésére. „Magyaroknak való.”

Lám, elüszkült ég alatt is mi mindent tud üzenni egyetlen emberi kéz. Egy fiatal székely nő keze vagy éppen egy öreg, szíjas csíkszentmártoni székelyé, netán egy baróti könyvkiadóé vagy egy gyimesi panziótulajdonosé, tulajdonképpen mindegy.

A kezek következnek, úgy lehet.

Kapcsolódó írásaink

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Fény és remény

ĀEurópában, így hazánkban is több nemzedék elméjébe és szívébe szerették volna kitörölhetetlenül bevésni a hazug, mérgező jelszót: „Világ proletárjai, egyesüljetek!”

Bogár László

Bogár László

Mennyei Béke

ĀKína az egyik legősibb emberi civilizáció bölcsője, egy olyan civilizációé, amely ma is ugyanabban a fizikai és kulturális térben létezik, és az elmúlt háromezer év során folyamatosan a világ legnagyobb népességű komplexuma volt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom