Kő András

Vélemény és vita

Pajtás

A dunai hajókatasztrófa megrázta a hazai közvéleményt. A naponta érkező hírek a halottak kiemeléséről újabb fejezetei a tragédiának

A Margit híd közelében történtek felidézik számomra a Pajtás gőzös felborulását 1954-ben a Magyar Tengeren. De amíg a dunai baleset esetében körültekintő módon folyik a nyomozás, addig négy és fél évtizedig homály fedte a balatoni szerencsétlenség emlékét. A hatalom ugyanis mindent elkövetett, hogy az igazság ne derüljön ki, és a felelősségen se kelljen osztozni. A Szabad Népben rövid kommüniké adta tudtul az esetet, ez volt minden. Többet nem olvashattunk róla. Se a vizsgálat eredményéről, se egyébről. „Hajószerencsétlenség a Balatonon” – állt a címben. A szöveg pedig: „A Magyar Távirati Iroda közli, hogy a Pajtás nevű balatoni csavargőzös 1954. május 30-án délelőtt 11.45 órakor Balatonfürednél felborult. A hajón a személyzettel együtt 185 ember tartózkodott. Az utazók közül 12 személy... [itt a nevek felsorolása következik] életét vesztette...”

Ma már tudjuk, hogy nem tizenketten, hanem huszonhárman haltak meg (többségében huszonévesek) és ötvenhat volt a sebesültek száma. Az 1918-ban Újpesten épített gőzös 1945-ig szállította az utasokat a Duna két partja között. A folyóra szánták, mígnem a háború viharaiban a Markó utca magasságában elsüllyedt. Egy évvel később kiemelték, helyreállították, majd ismét forgalomba állították. A Balatonra 1950-ben került.

A kihallgatott tanúk közül többen elmondták, hogy nem érte őket váratlanul a hajó katasztrófája. Egyesek figyelmeztették Heisz Pált, a kapitányt, hogy egyszer majd felborul a hajóval. Javasolták neki, hogy a labilitást tegye szóvá. Nem tudjuk, hogy megfogadta-e a tanácsot, vagy inkább hallgatott, mert féltette az állását. A szerencsétlenség úgy maradt meg az emlékezetben, hogy a hajó felborulásában egy vitorlásverseny volt a ludas, merthogy az utasok a látvány miatt a gőzös egyik oldalára furakodtak.

Ezzel szemben a tanúk megerősítették, hogy az emberek olyan sűrűn álltak, hogy képtelenek lettek volna bármiféle mozgásra. A tragédia után hamarosan az ÁVH és a rendőrség emberei jelentek meg a helyszínen, és igyekeztek a dokumentumokat eltüntetni. A környéket lezárták, és senkit sem engedtek a móló közelébe, ahol a szerencsétlenség történt. A fényképezőgépekből kihúzták a filmeket, egy-két felvétel maradt csak meg. A hatalom célja az volt, hogy lehetőleg semmi nyoma ne maradjon a történteknek.

A túlélők azonban drámai pillanatokról meséltek. Vámos Gyula, a Pajtás húszéves fűtője például hőstettet hajtott végre azzal, hogy a hajó felborulásakor kinyitotta szénfűtéses kazán gőzszelepét, és így a hajó nem robban fel. Különben talán mindenki odavész. A fiatal fűtő viszont nem élte túl a balesetet: a gőz leforrázta, és belehalt a sérüléseibe.

Zákonyi Tündének, a neves Balaton-történész, Zákonyi Ferenc lányának köszönhető, hogy a tragédiát nem lepte be a feledés homálya. Sziszifuszi munkával felkutatta az áldozatok hozzátartozóit, a túlélőket, s ennek eredményeképpen derült ki, hogy huszonhárman lelték halálukat a vízben. A Pajtás kormányosát, Steiner Jánost és Heisz Pált letartóztatták. Velük együtt sokakat meggyanúsítottak azzal, hogy szabotázs részesei voltak. A leghosszabb ideig Heisz Pált tartották fogva, nyolc és fél hónapra ítélték, amennyit vizsgálati fogságban töltött.

A hajót a kiemelés után újfent átalakították. Néhány évig járta még a Balatont, aztán visszavitték a Dunára, és átkeresztelték Dömsödre...

Kapcsolódó írásaink

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Bocskorral tapossák

ĀBetört, felemásan helyreállított székely kapu, kék-sárga-piros trikolórral elárasztott emlékmű s a magyar keresztek hűlt helyei – így festett tegnap az Úz-völgyi katonatemető, csata után

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Pünkösdi akácillat

ĀMost, hogy annyi rossz érzés vesz körül – tragédiák, rossz emlékek, félelmek –, bizony kerülöm az embereket. S mintha ők is kerülnének

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom