Vélemény és vita

Öltözködés

Márai Sándor írja a Bölcsességek januártól decemberig című kötetben: „Az öltözködéssel egyáltalán nem kell törődni”

Igaza is van, meg nem is. Kétségtelen, hogy az, aki olyan magasra jutott a ranglétrán, mint ő, annak csak a műve számít, és lényegtelen, hogy milyen öltözékben megy ki történetesen az utcára. Einstein titkárnőjétől, Helen Dukastól tudjuk, hogy a tudós soha nem viselt zoknit, és amikor Roosevelt amerikai elnök meghívta a Fehér Házba, akkor sem ékesítette zokni a lábát. De például egy szépreményű fiatalember, aki a pályája elején áll, és ad valamit magára, jobban teszi, ha az öltözködéssel is törődik. (Országgyűlési képviselőink néha meglepő ruhákban nyilatkoznak a sajtótájékoztatókon, lebecsülve ezzel a tévénézőket.)

A 105 éve született Bohumil Hrabal a nyolcvanas évek közepén Budapestre látogatott. Az Eötvös Klubban, amely ma már csak emlék, kiállítást rendeztek a könyveiből. A megnyitón annyian voltak, hogy szinte a csillárokon is lógtak. Teltek-múltak a percek, de Hrabal nem jött. Már mindenki feszengett. A főszervezőt, Zöld Ferencet, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének akkori igazgatóját verejték gyöngyözte és gyűrögette a kalapját, mint a székely ember a törvényszék előtt, mert félt a kudarctól. Fél óra is elpergett, amikor egyszer csak megjelent a portás a következő szavakkal: „Zöld úr, van itt egy rendkívül topis ember, hajléktalannak látom, be akar jönni, és azt magyarázza, hogy róla szól a kiállítás.”

A főszervező a fejére csapott és lélekszakadva rohant le a bejárathoz, ahol ott állt Hrabal egy ócska melegítőben és egy elhasznált cipőben. Kezében rongyos sportszatyrot szorongatott. Zöld Ferenc átölelte, és vitte föl a terembe. Hatalmas taps fogadta, akiről senki nem mondta volna meg, hogy Közép-Európa legnagyobb, de legalábbis legnépszerűbb írója. Mészöly Miklós, az írótárs mutatta be Hrabalt – zseniálisan. A fordító fordította Mészöly szavait. Ezt követően Hrabal vette át a szót: „Hát, kérem szépen, annyi jót mondtak itt rólam, hogy a fele sem igaz. Ennek így nincs sok értelme. De tudják mit, meghívok mindenkit egy korsó sörre a szomszédos Erzsébet sörözőbe.” Leírhatatlan volt a hatás. Volt, aki vele ment, mások szemérmesen hátramaradtak.

Hrabalt Szigeti László pozsonyi író-szerkesztő vitte ki Kisorosziba, ahol Mészölynek egy kis kulipintyója volt – nagy irodalmi beszélgetések színhelye. Hrabal és Mészöly jól tudtak németül, de egyébként is jól megértették egymást. Szigeti idézte fel később: „Azt mondta Mészöly Hrabalnak: »Hogy irigylem tőled, hogy olyan humorosan, iróniával tudsz írni, hogy annyira meg tudod nevettetni az embereket.« Mire Hrabal: »Ugyan, ez semmi. Ilyet könnyű írni. Én úgy irigylem tőled azt a tragikumot, amit megragadsz. Azt a melankóliát, azt a tragikus atmoszférát, amit te leírsz.«”

A fentiek emlékeztetnek engem arra, hogy egyszer én is azt mondtam Galsai Pongrácnak, a Nők Lapja egykori jeles publicistájának, hogy: „Gráci, én úgy irigylem azokat a szavakat, amelyeket csak te használsz az írásaidban.” Udvariasan válaszolt a sportlap akkori munkatársának: „Én pedig a te szavaidat irigylem, amelyek megszínesítik a tudósításaidat.”

Hrabal megengedhette magának, hogy elhanyagoltan jelenjen meg a kiállításán. De ezt kiérdemelte! Zöld Ferenc szavai csengenek vissza: „Vicc, hogy ez az ember nem kapott Nobel-díjat!”

Kapcsolódó írásaink

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Vörös fény

ĀAz állítólag egymásnak rivális, néppárti Weber és a szocialista Timmermans együtt „harsogva zúgták a szélnek”, hogy Európát meg kell védeni a nacionalistáktól, s abban is teljesen egyetértettek, hogy az iszlám hozzátartozik Európához

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Szelíd májusi szélvárás

ĀHa kitisztult a fejünk, talán megkapjuk a nagy adományt: örülni tudunk annak, ami adatott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom