Vélemény és vita

Karácsony gerillái

A „próbáljunk ki cuki lakossági ötleteket” helyett átgondolt jövőképre lenne szüksége Zuglónak

álláspont

A gerillahadviselés olyan módszer, amely során egy kis létszámú, mozgékony, fegyveres csoport meglepetésszerű támadást hajt végre nagyobb létszámú és emiatt általában kevésbé mozgékony katonai egység ellen – írja a Wikipédia. Most másfajta gerillákról lesz szó, de a mi városi gerilláink tevékenysége nagyban hasonlít a fent leírtakhoz, bár fegyvereik csupán a szórólap, a festék és a felsőbbrendűségi tudatból eredő lekezelő hangnem.

Másutt a városi gerillák javarészt ártalmatlan akciókat hajtanak végre, például orvul kipingálnak egy tűzfalat, vagy rajtaütésszerűen virágokat ültetnek egy elhanyagolt térre – mivel úgy gondolják, hogy ettől kellemesebb lesz az urbánus környezet, és ebben általában igazuk is van. A kis létszámú városi gerillacsapatok világszerte a saját ötleteiket valósítják meg, gyakran illegálisan és jellemzően a demokráciára fittyet hányva, vagyis egyszerűen kitalálnak valamit, aztán megteszik. Ez a fajta működés eredményezhet esztétikus vagy praktikus megoldásokat, és civil kurázsinak kiváló, viszont városüzemeltetési módszernek legalábbis megkérdőjelezhető. Márpedig Karácsony Gergely és civiljei most épp ezzel próbálkoznak Zuglóban.

Amint arról beszámoltunk, a polgármester szabad kezet és negyvenmillió forintos EU-s forrást adott arra, hogy a lakosság javaslatai alapján fejlesszék az egyik kerületrész közlekedését. A projektet koordináló civil testület ülésén bemutatták a Közösségi tervezés, közösségi döntéshozatal, kísérletező tervezés és gerilla városfejlesztés hazánkban és a nagyvilágban című prezentációt. Erre a címre épeszű ember gyanút fog, hogy pofátlan átverés készülődik, hiszen már csekély élettapasztalattal is világos, hogy ezek a hangzatos dolgok részint megvalósíthatatlanok, részint ellentmondanak egymásnak.

Persze a kétéves projekt során minden úgy alakult, ahogyan a felsorolt kifejezésekből sejthető: a „közösségi tervezés” jegyében elsősorban egy csekély látogatottságú Facebook-oldalon rendeztek ötletbörzét, a „közösségi döntéshozatal” szintén online szavazást jelentett, ki tudja, hol élők voksaival, miközben tartottak néhány offline lakossági fórumot, amelyekről hiányoztak a helyiek, akiknek elfelejtettek szólni. Rajtuk kívül kimaradt a közösségi döntéshozatalból annak az iskolának a vezetősége is, amelynek a működését leginkább érintik a közlekedési változások. A „kísérletező tervezést” sikerült leginkább megvalósítani, amit jól mutat, hogy a projekt képviselői a tesztidőszak második napján arról beszéltek: számítottak a problémákra, azért van szükség a kéthetes tesztre, hogy kiderüljön, min kellene változtatni. Vagyis: hát, ez nem jött be, de vannak még ötleteink, kipróbáljuk azokat is. Egyébként szerintük nem lenne semmi gond, ha mindenki biciklivel járna, az iskola igazgatóhelyettese se ingázzon autóval, inkább keressen munkát ott, ahol lakik, egy faluban.

A „gerilla városfejlesztés” szép példája volt, ahogyan a lelkes civilek meglepetésszerűen szórólapoztak egyet, majd felfestették a Puszi és Pá Zónát, meg elhelyeztek három padot a lezárt útszakaszra. Csakhogy egy önkormányzat nem működhet gerillaszerűen, egy közhivataltól elvárható, hogy a lakossági javaslatokat szakmai mederben tartsa, és mérésekkel meg számításokkal alátámasztott tervek alapján, közlekedésmérnökökkel együttműködve hozzon forgalomszabályozási döntéseket, amelyekből az érintetteket nem hagyhatja ki.

A „próbáljunk ki cuki lakossági ötleteket” helyett átgondolt jövőképre lenne szüksége Zuglónak, amely felszabadultan mondhatja majd ősszel Karácsonynak, hogy „puszi és pá”… Vagyis a puszit inkább hagyjuk.

Kapcsolódó írásaink

Kruppa Géza

Mozgalmi múlt újratöltve

ĀEgy kiszivárgott titkos hangfelvétel szerint a DK – követve a régi munkásmozgalmi hagyományokat – illegalitásba készül vonulni

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Egy patkány gondolatai

ĀCsak hüledezünk, mert az őrület tovább fokozódik. Itthon úgy, hogy a Bangóné-félék újabb és újabb cselekedeteikkel süllyednek (jó, süjjednek, hogy Bangóné is értse) egyre lejjebb (és lellyebb)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom