Tudomány

Veszélyes poloskák terjednek Magyarországon

Az egyik legújabb és egyben legveszedelmesebb jövevény az ázsiai márványos poloska

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) munkatársai arra keresték a választ, hogy a Magyarországon egyik legújabban megjelent és egyben legveszedelmesebb inváziós rovar, az ázsiai márványos poloska (Halyomorpha halys) összetett szeme amely spektrális tartományokra a legérzékenyebb, és milyen fényhullámhosszak a legvonzóbbak e faj számára. E tulajdonságaik ismerete segítséget nyújthat a lakosság számára otthonaik megvédésében e kártevők elől. A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a rangos Journal of Pest Science folyóiratban jelent meg – számolt be az Origo.

Veszélyes poloskák terjednek Magyarországon
Márványpoloska (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd.

Napjainkban drámaian növekszik az idegenhonos fajok száma az egész világon, így Közép-Európában, ezen belül Magyarországon is. A rendkívül fokozott globalizáció következtében – az elmúlt évtizedek közlekedési, kereskedelmi, áruszállítási gyakorlata miatt – számos ilyen faj került hozzánk messzi tájakról. Gyors szaporodásukkal és terjedésükkel gyakran kiszorítják az őshonos fajokat – írták.

A lap szerint az egyik legújabb és egyben legveszedelmesebb jövevény az ázsiai márványos poloska (Halyomorpha halys), amely 2013-as, első hazai észlelése óta akadálytalanul terjed. Megjelenése és bűze zavarja az embereket, táplálkozása során megszúrja és élvezhetetlenné teszi a gyümölcsöket és a zöldségeket. Gyakran a zöld vándorpoloskával együtt, óriási egyedszámban jelenik meg. Itthon 2019 és 2020 őszén tapasztalhattunk igen komoly, a lakosságot bosszantó poloskarajzásokat, és 2021-ben is tömegesen jelentek meg ezek a kártevők. Az említetteken túl csaknem húsz egyéb idegenhonos poloskafaj van jelen az országban, előfordulásuk közvetlenül vagy közvetetten összefügg a modern emberi civilizációval.

„Kísérleteinkből kiderült, hogy ezek a poloskák annál nagyobb vonzalmat éreznek a fény iránt, minél kisebb a fény hullámhossza” – összegezte a kutatás eredményét Mészáros Ádám PhD-hallgató.

Kapcsolódó írásaink