Tudomány

A római parfüm összetételét először azonosították

Pacsuli illata volt

A római Spanyolországban, mintegy 2000 évvel ezelőtt, az emberek a pacsuli pézsmaillatával illatosíthatták magukat – derül ki az új kutatásokból. Először azonosították egy római parfüm összetételét, amely egy letűnt birodalom ritka illatát kínálja számunkra – írja az IFL Science.

A római parfüm összetételét először azonosították
Fotó: University of Córdoba

A parfümöt, amely két évezred után megszilárdult egy faragott kvarcpalackban, a spanyolországi sevillai mauzóleumban talált temetési urnában fedezték fel. A 2019-ben, a mai Carmona területén végzett ásatás során előkerült titokzatos kenőcs kémiai leírása megtörtént, felfedve a pacsulit, a modern illatszeriparban elterjedt, de az ókori Rómában korábban soha nem ismert illóolajat . 

A Pogostemon cablin indiai eredetű növényből nyert pacsuli esszenciája mellett a kölniben növényi olaj – esetleg olívaolaj – bázist találtak.

A fiola, amelyben megtalálták, amfora alakúra faragott hegyikristályból (kvarcból) készült, ami kivételesen ritka és drága lett volna – a parfümtárolók jellemzően fújt üvegből készültek még az i.sz. első században. 
„A római korban a kvarcedények nagyon ritka luxustárgyak voltak, amelyek közül többet Carmona közelében találtak” – írja a kutatócsoport az eredményekről szóló tanulmányában. 

A edény  tökéletesen zárt, dolomit  dugóval és bitumenes tömítéssel, ami azt jelenti, hogy a benne lévő megszilárdult parfüm igen jól megőrzött.

A szokatlan edény mellett három borostyánszínű gyöngy volt, egy szövetzsákban. Ezt a kincses leletanyagot egy üvegurnában találták meg egy 30-40 éves nő elhamvasztott maradványaival. A kutatók szerint további öt urnát temettek el a sírban, amelyekben egy jómódú család maradványai voltak.

„Bár a régészeti ásatások során az ókori Rómában nagyszámú edényt találtak, amelyeket parfümök vagy kenőcsök tárolására használtak, a bennük lévő anyagok kémiai összetételéről vagy eredetéről keveset tudunk” – írják, ami még izgalmasabbá teszi felfedezésüket.

Kiderült, hogy a rómaiak meglehetősen figyeltek az illatszerekre, „nemcsak a mindennapi életben, hanem különleges alkalmakkor is, például temetéseken, ahol kötelező volt a tömjén használata, használták az illatokat. Ezenkívül a parfümöket kenőcsként alkalmazták, vagy az elhunyt balzsamozására használták.”
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom