Tudomány

A Földön élő állatfajok csaknem felének csökken a populációja

A kutatók a világon élő mintegy 70 ezer állatfaj populációjának változását követték nyomon

A Földön élő állatfajok csaknem felének csökken a populációja – figyelmeztetett a riasztó tendenciára a Belfasti Queen's Egyetem kutatóinak kedden közzétett tanulmánya.

A Földön élő állatfajok csaknem felének csökken a populációja
A Földön élő állatfajok csaknem felének csökken a populációja (képünk illusztráció)
Fotó: Facebook/Jonathan Scott

A kutatók a világon élő mintegy 70 ezer állatfaj populációjának változását követték nyomon. Az eredményeik riasztóak – írták –, mivel az iparosodás kezdete óta a biodiverzitás nagyobb mértékben csökkent, mint korábban gondolták.

Számításaik szerint az állatfajok 48 százalékának populációja csökken, és alig három százalékának populációja mutat növekedést.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hagyományos kategorizálása alapján a fajok 28 százalékát fenyegeti a kihalás. A tanulmány azonban nem ezt a besorolást alkalmazta, hanem globálisan vizsgálta a populációs trendeket. Ennek alapján a kutatók megállapították, hogy az IUCN veszélyességi besorolásától eltérően jóval súlyosabb a fajokat érintő kihalási válság. Az IUCN által jelenleg még a biztonságban lévő fajok közé sorolt élőlények 33 százaléka a tanulmány szerint szintén a kihalás felé halad.

A kutatáshoz alkalmazott új vizsgálati módszer világosabb képet nyújt globálisan a biológiai sokszínűség csökkenéséről – hangsúlyozta Daniel Pincheira-Donoso, a Queen's Egyetem professzora.

Hozzátette: a tanulmány rámutat a válság valódi mértékére, és arra, hogy a biodiverzitás csökkenése milyen pusztító hatással van a természet egészének stabilitására és az emberek egészségére, jólétére.

A biodiverzitás globális csökkenése, amely az ökoszisztémák működésétől, az élelmiszertermelésen át a betegségek terjedéséig és a világgazdaság stabilitásáig sok mindent érint, nagy kihívást fog jelenteni a következő évtizedekben az emberiség számára – tudatta.

Kapcsolódó írásaink