Tudomány

Brazil kutatók „félelmetes” műanyag sziklákat találtak egy távoli szigeten

A Föld már az antropocén korszakában jár

A Brazíliához tartozó távoli, vulkanikus Trindade-sziget jó ideje izgatja a tudósok fantáziáját, de a tengeri teknősök menedékének számító szigeten most rémisztő felfedezést tettek: a tengerben sodródó műanyag hulladék olvadéka kövekkel keveredve már teljes sziklákat formáz. A szárazföldtől 1140 kilométernyire fekvő szigeten tett felfedezés azt bizonyítja, hogy az emberi tevékenységnek már a geológiai folyamatokra is hatásuk van, írja 444.hu a Reuters beszámolója alapján.

Brazil kutatók „félelmetes” műanyag sziklákat találtak egy távoli szigeten
Az emberi tevékenységnek már a geológiai folyamatokra is hatásuk van
Fotó: NurPhoto/ NurPhoto via AFP/David Talukdar

„Ez egyszerre újszerű és félelmetes, mert a szennyezés már a geológiát is elérte” – mondta Fernanda Avelar Santos, a Paranai Szövetségi Egyetem geológusa. Santos és csapata kémiai teszteket is végzett, hogy kiderítse, milyen műanyagból állnak a „plastioflomerat” névre keresztelt kőzetek.

„Arra jutottunk, hogy javarészt halászhálókból amelyek gyakorta sodródnak a sziget partjára. A hálókat a tengeráramlatok sodorják ide, hogy aztán a parton felhalmozódott műanyagot a nap melege megolvassza, így beleolvadjon a part természetes anyagába” – mondta.

Trindade szigete nagyon jelentős hely a közönséges levesteknősök fennmaradása szempontjából, évente több ezer példány rakja le itt a tojásait.

A sziget a brazil haditengerészet egy bázisát leszámítva lakatlan, a haditengerészet is alapvetően a levesteknősök költőterületének védelmére van csak itt.

Santos szerint felfedezésük újabb bizonyítéka, hogy a Föld az antropocén korszakában jár, vagyis az ember már aktívan alakítja a teljes környezetet.

„A szennyezés, a tengerben sodródó szemét és a partokra vetett műanyag geológiai anyaggá, örökre a geológiai feljegyzések részévé válik” – mondta. 

Kapcsolódó írásaink