Tudomány

Kétezeréves múmiát találtak egy szeméttelepen

A jemeni hútik által ellenőrzött Szanaa város lakói egy 2000 évesre becsült múmiát találtak, nem is akárhol: a szeméttelepen, ami az Arab News tudósítása szerint komoly indulatokat váltott ki sok helybéli, de különösen a régészek körében. Utóbbiak és néhány aktivista hosszú évek óta folytat elkeseredett harcot a polgárháborúba süllyedt ország kulturális kincseinek megóvásáért.

Kétezeréves múmiát találtak egy szeméttelepen
A szeméttelepen talált jemeni múmia
Fotó: MH/Régiségek és Múzeumok Általános Szervezete

A szanaai székhelyű Régiségek és Múzeumok Általános Szervezete a napokban jelentette be, hogy sikerült megszereznie a szemétre dobott múmiát. A szervezet szerint „sírrablók és régiségkereskedők” áshatták ki a testet. Ha voltak mellette értékek, azokat magukkal vitték.

Valószínűleg a maradványok napokat tölthettek az eredeti síron kívül, mert amikor ráleltek, már megindult a bakteriális bomlása, amelyet most a szanaai Nemzeti Múzeumban próbálnak megfékezni, hogy aztán megfelelően tartósítsák, és különböző vizsgálatoknak vethessék alá azokat – közölte a szervezet.

Hozzátették, Jemen ókori lakói azon kevés nép közé tartoztak, akik az egyiptomiakhoz hasonlóan tökélyre fejlesztették a balzsamozást. Számos múmiát találtak már az arab országban Szanaa, Mahweet, Dhamar környékén és Shibam felföldjén. A legrégebbi múmia, amelyet jelenleg a szanaai egyetemi múzeumban őriznek, mintegy 3200 éves.

Abdullah Mohsen jemeni kutató szerint a most felfedezett mumifikálódott maradványok Jemen régi királyságából, 2000 évvel ezelőttről származhatnak. A cikkből egyébként az is kiderül, hogy az országban nem számít ritkaságnak, hogy a bűnözők egész múmiákat kínálnak eladásra.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom