Tudomány

Hibás lenne a kalóriaelmélet?

Elvben a nőknek napi kétezer kalória elfogyasztása lenne az ideális

Nem jelent biztos sikert az egészséges táplálkozás terén, ha csak a bevitt kalóriákra figyelünk, írta vasárnap reggel a BBC Science Focus. Sőt, óriási a különbség a dietetikusok szerint aközött, hogy az adott kalória hogyan hasznosítható, könnyen lebontható-e vagy sem.

Hibás lenne a kalóriaelmélet?
Az édesség nem feltétlenül egészségtelen
Fotó: AFP/Majdi Fathi

Az alapvetés az volt az elmúlt évtizedben, hogy aki figyel a napi kalóriabevitelre, azt nagy baj (értsd hízás, fogyás) nem érheti. Ezzel szemben brit és amerikai táplálkozás szakértők szerint tévúton jár, aki ahelyett, hogy friss, egészséges, gusztusos, általa kívánatosnak látott ételek helyett elveszne a kalóriatáblázatban, és egyedül a napi bevitt kalóriák bűvkörében élne.

Az ideális napi kalóriabevitel ugyanis függ az életkortól, nemtől, anyagcserétől, napi aktivitási szinttől. Az elv az volt, hogy nőknek napi 2000, a férfiaknak pedig 2500 kalóriára van szükségük. De Dr. Duane Mellor szerint (aki a Brit Dietetikusok Szövetségének regisztrált dietetikusa egyben szóvivője) az elmélet szép ugyan, de hibás.

Egy tál egészséges, friss zöld saláta
Egy tál egészséges, friss zöld saláta
Fotó: AFP/Jens Kalaene

Például ott van a mogyoró, ennek az energiája főleg a rostokban van, amit csak nehezen tudunk lebontani. Szemben például a tésztákban lévő kalóriákkal. 

Mellor rámutat az amerikai Kevin Hall munkásságára is, aki szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek bevitele nagyobb  energiabevitelt és végső soron súlygyarapodást jelent, még akkor is, ha az adott élelmiszerek azonos kalóriát, cukrot, zsírt, nátriumot, rostot és mikrotápanyagokat tartalmaznak. 

Mellor szerint az élelmiszereken feltüntetett kalóriaszám ráadásul akár húszszázalékos pontatlanságot is mutathat, ahogy két alma között is lehet cukortartalomban akár tíz százalék differencia is, noha egyazon fáról egy időben szedték őket.

A brit szakértő tanácsa tehát az, hogy:

– ha már a kalóriákat nézi valaki, akkor azon belül válasszon rostban gazdag, fehérjedús, ásványi anyagokban bővelkedő táplálékot,

– de a legjobb, ha figyel a saját megérzéseire, az élelmiszer frissességére, színére és változatosságára.

Egy másik brit táplálkozási szakértő, Dr. Sarah Berry (a King’s College docense) egyenesen odáig merészkedett, hogy azt javasolta, az embereknek meg kell tanulniuk megismerni saját éhség- és teltségérzetüket, és elsősorban élvezniük kell az ételt.

Kapcsolódó írásaink