Egészség
Téli csemege: a mogyoró

A mogyoró persze egész évben fogyasztható, gyümölcsökkel együtt remek étrendi hatású csemege. Nem mellesleg pedig kitűnő mogyoróvajat is lehet készíteni belőle. Az év végi „mogyorócsúcsnak” több oka is van. Elsősorban a késő őszi betakarítás és a nagy olajtartalmú mogyoróbél korlátozott eltarthatósága, ez a „rágcsa” hajlamos ugyanis az avasodásra. Legalább ilyen nyomós ok, hogy a mogyoró megtisztítása kézimunkaigényes, amire régen csak a mezőgazdasági munkák kényszerű szünetében, a tél beálltával jutott inkább idő.
Macerás, de tápláló
A mogyoró (Corylus avellana, C. colurna) a nyírfafélék családjába tartozó cserje. Vadon is megterem, de házikertekben és árutermelésre is használják. Amint azt szakmai szervezetek állítják, a mogyoróbél kilogrammonként átlagosan 156 gramm fehérjét, 630 gramm zsírt, 87 gramm szénhidrátot, 20 gramm szerves sót és 32 gramm rostot tartalmaz. Na persze, ez az átlag, mert nem mindegy, milyen nagyságú is az adott, bekebelezésre kiszemelt mogyoró.
A kellemes ízű, nagy olajtartalmú mogyoróbél nagyon tápláló és igen jó energiapótló, jól emészthető csemegeáru. Az olajos magvak közül a mogyoró tartalmazza a legtöbb értékes, zsírszerű anyagot és a szervezet számára fontos aminosavakat. Egyebek között meszet, magnéziumot, nátrium- és káliumsót, vasat és rezet is tartalmazó ásványianyag-forrás, amelyben kén-, klór és több értékes vitamin is van. Száz grammonként csaknem 560 kalóriát tartalmaz, zsírban, fehérjében, szénhidrátban, B1-, B2-, C-vitaminban gazdag, de kalcium-, foszfor- és vastartalma is jelentős.
Idegnyugtató és bőrbarát
E finom dióféle olaja jól táplálja az idegeket és a bőrt. A mogyoró a népi gyógyászat számára valóságos kincsesbánya. Napi 40 gramm mogyoró fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A napi egy kávéskanál mogyoróolaj pedig féregűző. A káliumtartalma és a magas ásványi só következtében a mogyoró jó vértisztító. Jótékony hatással van a vérnyomásra is, a benne lévő esszenciális zsírok csökkentik a szervezet koleszterinszintjét.
A jó minőségű és nagy mennyiségű proteinnek köszönhető, hogy a mogyoró nagyon hasznos azoknak, akik például a karácsonyi lakomák után fogyni szeretnének. A mogyoróban (csakúgy, mint például a gyümölcsökben) sok a rost, ami az elhízás ellen véd, mivel a jóllakottság érzését kelti a gyomor bélrendszerében megduzzadva. Persze, magát a bélműködést is serkentik a rostok, csökkentve a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Elűzi a nyavalyát
Nemcsak a mogyoróbél hasznos, a növény levele és kérge is számos emberi nyavalyát gyógyít. A mogyoró leveléből készült teának például vizelethajtó hatása van. Megszünteti a hasmenést is, s érszűkítő, vérkeringést serkentő. Aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőnek, bőrkiütések esetén pedig borogatásként használják. Bizmutvegyülete a lábszárfekélyt gyógyítja, cinkvegyületét a fogínygyulladás ellen alkalmazzák. A mogyorókéreg kivonatával a váltólázat csillapították, de bélhurut ellen ma is alkalmazzák. Aki pedig