Tudomány

12 új holdat találtak a Jupiter körül

Ezzel beelőzte a Szaturnuszt

A Jupiter körül most már hivatalosan is 92 olyan égitest kering, amiket holdként tartanak számon a csillagászok. Némelyik olyan kicsi, hogy alig lehet észrevenni – írta meg a hvg.hu.

12 új holdat találtak a Jupiter körül
Jupiter
Fotó: Facebook/Jupiter2022

A Naprendszer legtöbb holdjával rendelkező bolygó eddig a Szaturnusz volt, amely körül 83 ilyen égitest kering. Ez a cím azonban mostantól hivatalosan is a Jupiteré, ami körül 12 újabb ilyen égitestet sikerült felfedezni, így mostantól 92 ilyet tarthatunk számon – írja az IFLScience cikke alapján a hvg.hu.

A lap megjegyzi: a valóságban ennél jóval több lehet – ahogy a Szaturnusznál is –, ám ezek megfigyelése komoly nehézséget jelent. Azok, amelyek kicsi méretük miatt eddig láthatatlanok voltak a csillagászok számára, valószínűleg csak rendkívül erős teleszkóppal lennének láthatók. Ezek viszont nem rendelkeznek elég széles látómezővel ahhoz, hogy a teljes Jovian-rendszert belássák. (A Jupiter holdjainak a teljes rendszerét nevezik így.)

Az pedig még tovább bonyolítja a dolgot, hogy a Jupiter túlságosan fényes, így elnyomja a többi látszólagos fényét. A Scott Sheppard amerikai csillagász által felfedezett holdak listáját a Minor Planet Center tette közzé.

A 12 új égitest közül 9 a távoli holdhalmazba tartozik, és épp ellentétes irányba kering, mint a belső holdak. Ezeknek legalább 550 napba telik, mire egy kört tesznek meg a bolygó körül.

A maradék három a távoli égitestek és a belső Galilei-holdak között helyezkedik el. Kettő a Himalia-csoportban található, amely 11 és 12 millió kilométer távolságra kering a Jupitertől, az az egy pedig a Carpo-csoporthoz tartozik, amely mintegy 17 millió kilométerre található a bolygótól.

Összességében minden holdnak több mint 340 napba telik, hogy megkerülje a bolygót, és túl kicsik ahhoz, hogy hivatalos elnevezést kapjanak.

A szakemberek úgy vélik, bizonyos holdak azért keringhetnek ellentétes irányba, mert korábban beleütköztek egy másik holdba, így annak darabjai irányt változtathattak.

Kapcsolódó írásaink