Sport

Megtanulták az irániak hazájuk himnuszát

A BBC megint bizonyította: amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek

Nem hagyta szó nélkül az orosz Russia Times (RT News) azt a történetet, hogy az iráni labdarúgók azok után, hogy a nyitómeccsükön még némán hallgatták hazájuk himnuszát, a második vb-mérkőzést megelőzően valamennyien énekelték azt. (Ezúttal viszont a közönség maradt néma.) Nem kizárt, hogy a várható hazai büntetés miatt tanulták meg hirtelen a himnuszt, de az sem, hogy az egyszeri tettel felhívták a világ figyelmét arra, amit akartak.

Megtanulták az irániak hazájuk himnuszát
Irán válogatottja a második vb-meccsen már énekelte hazája himnuszát
Fotó: AFP/Fadel Senna

Iránban a rendszer kritikájának tekintik a himnusz éneklésének megtagadását. És nyilvánvaló, hogy pontosan ez volt a céljuk a focistáknak, amikor az angolok elleni hétfői mérkőzés előtt valamennyien némán álltak a pályán hazájuk himnuszának elhangzása közben. Az iráni televízió meg is szakította adását, s nagyon hamar elterjedt, hogy hazatérve súlyos büntetésre számíthatnak a demonstrálók.

Az első mérkőzés előtt némán demonstráltak az iráni játékosok
Az első mérkőzés előtt némán demonstráltak az iráni játékosok
Fotó: AFP/Fadel Senna

Azóta eltelt pár nap, és vélhetően sikerült meggyőzni a játékosokat, hogyha jót akarnak, énekeljenek, de leginkább focizzanak. Mindkettőt teljesítették. Wales csapatának két gólt lőttek.

Az iráni tiltakozások – emlékeztet rá az Russia Times – azt követően kezdődtek el, hogy szeptemberben meghalt a 22 éves Mahsza Amíni a rendőrök erőszakos fellépése következtében. Láttunk már ilyet az Amerikai Egyesült Államokban, abból nőtt ki a BLM-mozgalom és a térdelés, amelyről az angol focisták valamiért képtelenek lemondani. Csakhogy némileg változtat a dolgok állásán, hogy a napvilágra került boncolási adatok szerint Amíni halálát nem fizikai erőszak okozta, hanem baleset. Konkrétan az, hogy megszűnt az agya oxigénellátása. Amínit egyébként nyolcéves korában agyrákkal operálták.

A Russia Times nehezményezte, hogy az ominózus vb-mérkőzést követő nemzetközi sajtótájékoztatón a BBC riporternője mindenképp politikai állásfoglalást akart kicsikarni az irániak portugál szövetségi kapitányából, Carlos Queirozból, miközben az ugyancsak jelen lévő angol szövetségi kapitányt, Gareth Southgate-et elfeledte megkérdezni, mégis hogy képzelik ezt a térdeplősdit.

Az iráni himnusz alatt ezúttal a közönség egy része tiltakozott
Az iráni himnusz alatt ezúttal a közönség egy része tiltakozott
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Kapcsolódó írásaink