Tudomány

Mackóarcot találtak a Marson

A vörös bolygón akadnak izgalmas képződmények

Kevés az olyan Marsról szóló hír, amely akár ovisoknak is ajánlható, de ez ilyen – azt is elmondjuk, hogyan alakult a marsi medve – írja a rakéta.hu. 

Mackóarcot találtak a Marson
Mackóarcot találtak a Marson
Fotó: NASA

A mackót a NASA High Resolution Imaging Experiment (HIRISE) kamerája kapta lencsevége még tavaly december 12-én 251 km-es magasságban. A HIRISE – mint az a NASA honlapjáról kiderül – olyan felvételeket tud készíteni, amelyen egyszerre látható a marsi táj egy nagyobb szelete, miközben a kép olyan részletes lesz, hogy azon a konyhaasztal méretű tárgyak is élesen kirajzolódnak.

A kamera a látható hullámhossztartományban működik, ugyanúgy, mint az emberi szem, de teleszkópos lencsével, amely bolygókutatási küldetések során még soha nem látott felbontásban készít tehát képeket. A számok nyelvén a nagy felbontású képek lehetővé teszik a tudósok számára, hogy megkülönböztessék akár az egyméteres objektumokat is a Marson. Ezek az új, nagy felbontású képek példátlan képet adnak réteges anyagokról, víznyelőkről, csatornákról és más tudományos célpontokról, amellett, hogy általuk elemezhetőekké válnak a potenciális leszállóhelyek a jövőbeni küldetésekhez. 

Mint írják, a HIRISE tehát nem lő bakot, ha a marsi felszínről van szó, annál inkább mackót. A Marson egyébként is akadnak izgalmas képződmények – tavaly például egy kaput találtak a vörös bolygón, aminek idővel természetesen kiderült a titka. Na de mi ez a mackó? Talán az idegenek rajzolták kozmikus medveistenségeknek? A NASA szerint a magyarázat ennél hétköznapibb, mint írják:

„Adott egy domb V-alakú összeomló (geológiai) szerkezettel (az orr), két kráterrel (a szemek) és egy körkörös törésmintával (a fej). A körkörös törésmintázat egy eltemetődött ütközési kráter feletti lerakódás miatt festhet így. Elképzelhető, hogy az orr vulkáni vagy sárnyílás, és a lerakódás láva vagy iszapfolyás lehet.”

Kapcsolódó írásaink