Tudomány

Egy titokzatos faragvány

A kőbe körkörös és egyenes vonalakat vájtak, a kutatók szerint a vésetek egy figurára emlékeztetnek

Régészek a közönség segítségét is várják, hogy magyarázatot találhassanak egy homokkőn lévő, titokzatos faragványra – számol be a BBC alapján a National Geographic.

Dr. Paul Reilly, a Southamptoni Egyetem munkatársa és Gary Lock, az Oxfordi Egyetem régésze 2022-ben fedezte fel a leletet a közép-angliai Nesscliffe Hillnél – számol be a BBC alapján a National Geographic.

A kőbe körkörös és egyenes vonalakat vájtak, a kutatók szerint a vésetek egy figurára emlékeztetnek. „Arra kérjük az embereket, hogy segítsenek megoldani a rejtélyt, vagy mondják el, ha láttak már hasonló faragványt” – mondta Reilly.

Kiemelték, az ábrát a szakértők Nessglifának nevezik, a leletet egy olyan területen találták meg, amelyet már az 1950-es években feltárták, illetve feltöltöttek. A Nesscliffe Hill a Shropshire-i Megyei Tanács alá tartozik, a helyszínen egykor egy vaskori földvár állt, amelyet utóbb a rómaiak is használtak.

Reilly szerint a faragvány olyan, mintha egy kétkarú, négyszarvú alak lenne. Egyelőre nem tudni, hogy az ábra mikor készült. „Nehéz vaskori párhuzamot találni, de a faragvány hasonlóságot mutat a késő bronzkori, szarvassisakos alakokat ábrázoló faragványokkal” – mondta a kutató. A szakértő hozzátette: Nesscliffe a római Britannia Cornovii nevű régiójában feküdt, a régió megnevezése arra utal, hogy szarvas emberek lakták a környéket – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom