Tudomány
Ha legközelebb burgonyát eszik, köszönje meg a paradicsomnak
A burgonya eredetének rejtélye 9 millió év után megoldódott

Sanwen Huang genombiológus tud egy-két dolgot a burgonyáról. De a burgonya legutóbbi áttörése talán az eddigi legmegdöbbentőbb: a burgonya a paradicsomból származik.
Huang csapata arról számol be, hogy a modern burgonya valószínűleg körülbelül 9 millió évvel ezelőtt jelent meg, amikor a paradicsomnövények összeházasodtak az etuberosummal, egy Chilében gyakori burgonyaszerű fajjal. A modern burgonya eredete évek óta zavarba ejti a tudósokat, de az új eredmények végül lezárják a növényi genomistákat - miközben megdöntik azt a régóta fennálló hiedelmet, hogy a burgonya kizárólag az etuberosumból származik - írja a Gizmodo.
"Igen, a paradicsom a burgonya anyja" - erősítette meg Huang, a Kínai Agrártudományi Akadémia mezőgazdasági genomika professzora a Gizmodónak.
Az Etuberosum, egyfajta vadburgonya, nagyon hasonlít az élelmiszerbolt polcán található burgonyára. De hiányzik belőle a burgonya anatómiájának kulcsfontosságú eleme: a gumó - a szár vagy a gyökér kiterjesztett szerkezete, amely lehetővé teszi a burgonya és rokonai számára a tápanyagok tárolását és szaporodását. Zavaró módon azonban a genomikai elemzések azt sugallták, hogy a burgonyának sok közös vonása van a paradicsommal - magyarázta Huang.
Ez arra utalt a tudósoknak, hogy a trió - burgonya, paradicsom és etuberosum - rokonok, de a kapcsolat nem volt teljesen egyértelmű. Egészen addig, amíg Huang csapatának vad ötlete támadt, és úgy döntött, hogy fut vele. Mi lenne, ha a paradicsom és a burgonya valóban család lenne, és nem csak a természet valamilyen véletlenszerű furcsasága kötné össze?
Hipotézisük tesztelésére Huang és munkatársai 450 genomot elemeztek termesztett burgonyából és 56 másik vadburgonyafajból, és több mint 3,000 családfát építettek fel a modern burgonya, a paradicsom és az etuberosum közötti genetikai kapcsolat szemléltetésére. Azt találták, hogy ezeknek a családfáknak az 50,66% -a a paradicsomot a petota, a gumós vadburgonya csoportjának testvéreként sorolta fel. Ezután kiterjedt statisztikai elemzést végeztek, hogy összehasonlítsák a fát a genetikai adatokkal. A csapat rájött, hogy a legszembetűnőbb forgatókönyv az, hogy a burgonya a paradicsom és az etuberosum hibridje, és a paradicsom lényegesen jobban hozzájárul a burgonya genetikai felépítéséhez.
A legmeglepőbb az volt, hogy a burgonya kulcsfontosságú gumóképző génjei az egyes szülőktől kapott genetikai anyag kombinációjaként jelentek meg – annak ellenére, hogy sem a paradicsomnak, sem az etuberosumnak nincs gumója. Pontosabban, a paradicsom adta a burgonyának azt a gént, amely arra utasítja a növényt, hogy gumókat készítsen, míg az etuberosum olyan gént adott tovább, amely segít a gumók növekedésének szabályozásában.
Ez az egyedülálló genetikai út a jövőbeni mezőgazdasági innovációkhoz vezethet a burgonya nemesítésében, amely nem fejleszt ki káros mutációkat - tette hozzá Huang. De ez még folyamatban van, és a burgonyaszakértő reméli, hogy részletesebben feltárhatja ezt a genetikai kapcsolatot.
"Legközelebb, ha burgonyát eszel, köszönje meg egy paradicsomnak" – mondta Huang. "A DNS bizonyítja, hogy rokonok!"