Tudomány

Miért rosszabodik a másnaposság az életkorral?

Sokan panaszkodnak arra, hogy a másnaposságuk rosszabb lesz, ahogy idősödnek

A tudósok igazából nem igazolták a kapcsolatot az életkor és a másnaposság súlyossága között, de van néhány ok, amiért az idősebbek rosszabbul érezhetik magukat egy átmulatott éjszaka után, mint a fiatalok – írja a LiveScience.

Miért rosszabodik a másnaposság az életkorral?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Sokan ismerik azt az érzést, amely túl sok ital után jön: lüktető fejfájás, nyirkos bőr, száguldó gondolatok és gyomorrontás. Gyakran úgy tűnik, hogy ezek a másnaposságok a korral egyre rosszabbak; az idősebb emberek azt tapasztalják, hogy attól a mennyiségű alkoholtól, amennyit fiatalkorukban rossz hatások nélkül megittak, mostanra legyengültnek érzik magukat.

De vajon a másnaposság tényleg rosszabbodik a korral?

Anekdotikusan, személyes tapasztalatok alapján sokan mondanák, hogy igen, de nincs szilárd tudományos bizonyíték arra, hogy a másnaposság valóban fokozódik a korral. Van azonban néhány hihető ok, amiért ez így lehet.

„Nem egyértelmű, hogy a másnaposság mindenkinél rosszabb lesz-e a kor előrehaladtával, vagy csak egyeseknél” – mondta Aaron White, a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism Epidemiology and Biometry Branch vezetője a Live Science-nek küldött e-mailben. „Egyszerűen nem volt még elegendő kutatás ebben a témában.” De ettől függetlenül van néhány elmélet.

A másnaposságot számtalan olyan változás okozza a szervezetben, amely a túlzott alkoholfogyasztás után következik be. Az alkohol mérgező a sejtekre, mivel károsíthatja a DNS-t, és akadályozhatja a fontos sejtfolyamatokat. Lebomlása során az alkohol rövid időre egy másik mérgező anyaggá, acetaldehiddé alakul át, majd egy kevésbé mérgező vegyületté, acetáttá, végül pedig vízzé és szén-dioxiddá.

Az életkor előrehaladtával azonban a májban lévő, az alkoholt és annak mérgező melléktermékeit metabolizáló enzimek hatékonysága csökkenhet, így ezek a mérgező vegyi anyagok tovább maradhatnak a szervezetben, mint korábban. Ha az acetaldehid a májban marad, széles körű gyulladást is okozhat a szervezetben. A citokinek, a gyulladást kiváltó kémiai hírvivő anyagok összefüggésbe hozhatók a rossz közérzettel, a szorongással, az ingerlékenységgel és a fáradtsággal – ezek mind gyakori másnapossági tünetek.

Ráadásul a fiatalokhoz képest az idősebbek nagyobb valószínűséggel szenvednek krónikus fájdalomtól és olyan betegségektől, amelyek gyulladást okoznak, mint például a cukorbetegség és az ízületi gyulladás. Így a túlzott alkoholfogyasztás a már amúgy is magas alapállapoton felül kettős gyulladást eredményezhet. White szerint ez „súlyosbíthatja a meglévő fizikai panaszokat”, és végül súlyosabb másnaposságot eredményezhet.

Mind az alkoholfogyasztás, mind a normális öregedés megnehezítheti a hidratáltság megőrzését, így a kettő kombinációja kemény reggel receptje lehet.

Az alkohol vizelethajtó, vagyis kiűzi a vizet a szervezetből. White szerint a tudósok még mindig vitatják, hogy a dehidratáció pontosan milyen szerepet játszik a másnaposságban, de az köztudott, hogy a dehidratáltság fejfájást és fáradtságot okozhat, mindkettő gyakori másnapossági tünet. Hatvanéves kor után pedig a szövetek elvesztése miatt a szervezet teljes vízmennyisége csökkenni kezd. Ez a dehidratáltság nemcsak a másnaposságra hajlamosít, hanem az italozás után a vérben lévő alkohol koncentrációját is megnövelheti, mondta White.

„Lehetséges, hogy minden egyes ital nagyobbat üt, ahogy öregszünk, amely több nyomorúságot jelenthet másnap” – mondta.

Mind az alkohol, mind az életkor megzavarja az alvást, is. Néhány ital elfogyasztása felgyorsíthatja az elalvás kezdeti folyamatát, de alááshatja az alvás minőségét is, és arra késztetheti az embereket, hogy korábban ébredjenek, amely összességében rosszabb éjszakai alvást eredményez. White szerint az alvás minősége amúgy is hajlamos csökkenni a korral, így „az alkohol hatását a másnapi fáradtságra talán jobban érezzük, mint fiatalabb korunkban”.

Bár számos lehetséges oka van annak, hogy az alkohol az életkor előrehaladtával erősebben hathat, a rossz másnaposság nem garantált része az öregedésnek. Egy több mint ötvenezer, 18 és 94 év közötti ember bevonásával végzett felmérés szerint az idősebbek valóban kevesebb másnaposságról számoltak be a tivornyázás után, mint fiatalabb társaik. A kutatók még akkor sem tudták megmagyarázni ezt a jelenséget, amikor figyelembe vették az egyes korcsoportok szokásos alkoholfogyasztását vagy a tivornyázás gyakoriságát.

Bár még mindig van némi vita arról, hogy az öregedés pontosan hogyan befolyásolja a másnaposságot, White szerint egy dolog egyértelmű: az egyetlen garantált módja a másnaposság elkerülésének, ha eleve elkerüljük a túl sok alkoholfogyasztást.

„Az idő az egyetlen univerzális gyógymód a másnaposság tüneteire” –bmondta White. „És a túlzásba esés elkerülése a legjobb stratégia a megelőzésükre.”

Kapcsolódó írásaink