Tudomány
Miért akar kidurranni evés után a gyomrunk?
Egy üres felnőtt gyomra körülbelül akkora, mint egy doboz üdítő
„Egy felnőtt üres gyomra körülbelül akkora, mint egy doboz üdítő (0,5 liter), de étkezés közben akár egy kétliteres üveg méretűre is kitágulhat; ritka esetekben, például a profi evőknél a gyomor akár négyliternyi ételt is képes befogadni” – kommentálja Arthur Bader, a Mayo Klinika orvostudományi és élettani docense.
Étkezés közben az étel a nyelőcsövön keresztül jut a gyomorba, amely a redőknek (merevítőknek) köszönhetően képes jelentősen kitágulni.
A gyomor enzimeket és sósavat választ ki az étel megemésztéséhez, összehúzódik és emészthetővé dolgozza fel az ételt.
Ez a képesség a simaizom szerkezetének köszönhető, amely úgy működik, mint egy gumiszalag: megnyúlik, majd visszatér eredeti helyzetébe.
Az éhség- és jóllakottságjelzéseket hormonok szabályozzák.
A ghrelin, az éhséghormon, akkor emelkedik, amikor a gyomor üres, és étkezés után csökken. Ha azonban valaki gyorsan eszik, vagy figyelmét elterelik, a jóllakottsági jelek késhetnek, ami gyakran túlevéshez vezet.
A túlevés nagyobb valószínűséggel fordul elő ünnepnapokon vagy stresszes helyzetekben. A kellemetlen érzés enyhítésére ajánlott étkezés után fekvés helyett sétálni, hogy elkerüljük a gyomorégést.
A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Orvosi Központja szerint a fizikai aktivitás javítja az emésztést, és segít az ételek mozgatásában a belekben.
Bár a gyomor alkalmazkodik a táguláshoz, a legjobb, ha elkerüljük a túlevést. A maradékot mindig elteheti későbbre, így elkerülheti a kellemetlenségeket és megőrizheti egészségét.