Tudomány

Miért nem szabad havat enni?

Ugyan első pillantásra tisztának és frissnek is tűnhet, azonban mégsem ajánlatos megenni

Még ha a hó első pillantásra tisztának és frissnek is tűnik, emberi fogyasztásra egyáltalán nem alkalmas – figyelmeztetett Roman Oparin biológus, számolt be róla a gismeteo.ru.

Miért nem szabad havat enni?
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Connect Images/Adie Bush

Amikor a hó hullik, különböző szennyező anyagokat vesz fel a levegőből, beleértve az autók kipufogógázát, az ipari kibocsátásokat és más káros anyagokat. A környezet is befolyásolja a tisztaságát: a szél port és vegyi anyagokat hordozhat, különösen olyan utak közelében, ahol jégtelenítő vegyszereket használnak – írta a portál.

A hó fogyasztása gyomor-bélrendszeri problémákhoz vezethet és allergiás reakciókat okozhat – mondta a szakértő. A jégcsapok azért is veszélyesek, mert porszemcséket, rozsdát és más felületekről felhalmozódott vegyi anyagokat tartalmazhatnak.

Emellett a hó mikroorganizmusokat is tartalmazhat. Bár az alacsony hőmérséklet lassítja szaporodásukat, egyes baktériumok és vírusok túlélhetnek a szélsőséges körülmények között. Lenyelve az ilyen mikroorganizmusok fertőzéseket okozhatnak.

Kapcsolódó írásaink