Tudomány

Rendkívül veszélyes a vízimadarak etetése

Azt hisszük, segítünk, de valójában halálra ítéljük őket

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívta a lakosság figyelmét, hogy semmiképpen se etessék a vízimadarakat. Ez nem csak felesleges, de nagyon veszélyes is, mivel megbetegítheti a vízimadarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást – közölte az Origo.

Rendkívül veszélyes a vízimadarak etetése
Kacsák úszkálnak a Városliget tóban
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól.

A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést. Az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, emellett az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Az etetőhelyek közelében évről évre egyre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma, és immár több madárral kezdődik újra a folyamat.

A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban – jelezte az MME.

Az MME a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről.

Kapcsolódó írásaink