Tudomány

Nevet adnak egymásnak az elefántok

És ezen is szólítják egymást, derült ki egy friss kutatásból

A kutatók mesterséges intelligencia segítségével elemezték két kenyai elefántcsorda társalgását, az eredményekből pedig kiderült, hogy a hatalmas állatok egészen sajátosan értekeznek egymással. Úgy tűnik, az elefántok neveket adnak fajtársaiknak, amazok pedig reagálnak is a megszólításukra - számol be a kutatásról a Guardian cikke alapján a hazipatika.hu

Nevet adnak egymásnak az elefántok
Az elefántok is nevet adnak egymásnak (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Nem csak az emberek között, de az állatvilágban is fontos a kommunikáció, főleg a nagyobb közösségekben, csordákban élő egyedeknél. Korábban már megfigyelték, hogy egyes delfinek és papagájok fajtársuk hangjának utánzásával szólítják meg egymást. Az elefántok azonban – eddigi tudásunk szerint az állatvilágban egyedülálló módon – hangutánzás helyett specifikus hanggal szólítanak meg bizonyos egyedeket, mintha csak a nevüket kiáltanák. Fajtársaik felismerik és reagálnak a hozzájuk címzett hívásokra, míg a más egyedeknek szánt üzenetekre nem figyelnek oda.

A tanulmány során egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segítségével 469 különböző „beszélgetést” rögzítettek az elefántok között. Ezek a hatalmas és intelligens állatok sokféle hangot adnak ki, a jellegzetes trombitálástól az olyan halk dübörgésig, amelyet az emberi fül nem is képes érzékelni. Mint kiderült,az elefántok sem mindig használtak neveket, legtöbb esetben idősebb példányok szólítják így meg a fiatalabbakat. A felnőttek egyébként is nagyobb valószínűséggel használtak neveket, mint a borjak, ami arra utal, hogy évekbe telhet, mire elsajátítják ezt az egyedülálló képességet.

Kapcsolódó írásaink