Tudomány

A mesterséges intelligencia felismerheti az agyi artériák szűkületét

Az algoritmus bevezetése a klinikai gyakorlatba jelentősen felgyorsítja és egyszerűsíti az artériás szűkületek diagnosztikájának folyamatát

A Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem, a Moszkvai Politechnikai Egyetem és a Gammamed-Soft LLC szakembereiből álló tudományos csapat kifejlesztett egy egyedülálló, mesterséges intelligenciát alkalmazó algoritmust, amely automatikusan felismeri az agyi artériák szűkületét – írja a tass.ru.

A mesterséges intelligencia felismerheti az agyi artériák szűkületét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Az új technika lehetővé teszi a páciens érfájának automatikus rekonstrukcióját és a morfológiai paraméterek kiszámítását, hogy pontosan kimutathatók legyenek a kóros érszűkületű területek. A tanulmány fő célja, hogy hatékony eszközt hozzon létre az agyi artériaszűkületek automatikus azonosítására a háromdimenziós CTA-felvételeken” – jegyezte meg a sajtószolgálat.

Az algoritmus tesztelése 118 CTA-sorozatból álló mintán a szűkület felismerésének nagy pontosságát – 83,1 százalék – mutatta ki. A rekonstruált érfa háromdimenziós ábrázolása a felismert kóros szűkületek lokalizációjának feltüntetésével szintén elkészült. Az algoritmus bevezetése a klinikai gyakorlatba jelentősen felgyorsítja és egyszerűsíti az intrakraniális artériás szűkületek diagnosztikájának folyamatát.

Kapcsolódó írásaink