Tudomány

A vérünkből megtudhatjuk, hogy mekkora a valószínűsége a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának

Csupán a vérképének eredményeit kell egy kicsit másképp néznie

A 2-es típusú cukorbetegség kockázatának előrejelzésére használt leggyakoribb gyulladásos biomarker a nagy érzékenységű C-reaktív fehérje (CRP). Az Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy ez a megközelítés nem megfelelő. A biomarkerek egyenkénti értékelése helyett fontos, hogy holisztikusan vizsgáljuk őket, ami növeli a cukorbetegség és a betegség szövődményei kockázatának előrejelzési esélyét – írja a Journal of Translational Medicine .

A vérünkből megtudhatjuk, hogy mekkora a valószínűsége a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A vizsgálatban több mint 40 800 cukorbetegségben nem szenvedő ember vett részt, akiket csaknem tíz éven át figyeltek, és ez idő alatt több mint 4800-an közülük 2-es típusú cukorbetegséget fejlesztettek ki. A Dr. Dan Wu, az ECU munkatársa által vezetett csoport jelentős kölcsönhatást mutatott ki a CRP és az MHR között.

A tanulmány kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata magasabb a nőknél, és Dr. Wu felvetette, hogy a nemi hormonok lehetnek felelősek ezért a különbségért. Megerősítést nyert, hogy a krónikus gyulladás részvétele a korai cukorbetegség kialakulásában döntő fontosságú, és különös figyelmet érdemel, különösen a fejlődő országokban. Ennek a kapcsolatnak a kiaknázása ígéretes módszer lehet a veszélyeztetettek korai azonosítására és a számukra személyre szabott orvosi beavatkozások kidolgozására.

Konkrétan az MHR emelkedése a CRP minden rétegében növelte a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát; az MHR és a CRP egyidejű emelkedése szignifikánsan nagyobb gyakoriságot és kockázatot mutatott a cukorbetegségre. Továbbá a krónikus gyulladás és a cukorbetegség előfordulása közötti összefüggés erősen korrelált az életkorral és a nemmel, amelyet befolyásolt a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a prediabétesz. Az MHR és a CRP hozzáadása a klinikai kockázati modellhez jelentősen javította a betegség kialakulásának előrejelzését.

A tanulmányból származó ígéretes hírek közé tartozik a kumulatív MHR- és CRP-eredmények költséghatékonysága és széles körű elérhetősége a jelenlegi analitikai laboratóriumokban, ami lehetővé teszi e mérések széles körű alkalmazását prognosztikai eszközként.

Kapcsolódó írásaink

Nyakunkon az új szuperbaktérium

ĀA kutatók Magyarország teljes területén több mint ezer talajból, talajvízből, felszíni vízből és szennyvízből származó minta alapján azonosították