Tudomány

Kávéscsésze méretű, fából készült űrszondát lőnek fel a japánok

Várhatóan már nyáron pályára állítják

A LignoSat űrszondát környezetbarát magnóliafából építették, és stabilitását a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) ellenőrizték. Ha a LignoSat jól teljesít a Föld körüli pályán való működése során, akkor megnyílhat az ajtó a fa, mint építőanyag felhasználása előtt további műholdak esetében – írja a hirado.hu.

Kávéscsésze méretű, fából készült űrszondát lőnek fel a japánok
A Gaiai felvétele az űr egy részéről
Fotó: AFP/European Space Agency/Handout

Japán tudósok megalkották a világ egyik legszokatlanabb űreszközét – egy apró, fából készült műholdat.

Objektum doboz

A fából készült műholdat a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry fakitermelő vállalat kutatói építették, hogy teszteljék a biológiailag lebomló anyagok, például a fa felhasználásának ötletét, hogy kiderüljön, képesek-e környezetbarát alternatívaként működni a fémek helyett, amelyekből jelenleg minden műholdat építenek.

„Három faanyagmintát teszteltünk, és azok nem mutattak deformációt az űrbéli expozíció után. A világűr szélsőséges környezete ellenére, amely jelentős hőmérséklet-változásokkal jár, és a faanyagok tíz hónapon keresztül intenzív kozmikus sugárzásnak és veszélyes naprészecskéknek voltak kitéve, a tesztek megerősítették, hogy nem történt bomlás vagy deformáció, például repedés, vetemedés, hámlás vagy felületi sérülés” – írták a szakértők.

A szonda – amely akkora, mint egy kávéscsésze – legalább hat hónapig üzemel majd az űrben, mielőtt kiléphetne a felső légkörbe.

A kanadai Brit Columbia Egyetem tudósai által nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy a visszatérő műholdakból származó alumínium komolyan csökkentheti az ózonréteget, és befolyásolhatja a légkörön keresztül a földre jutó napfény mennyiségét is.

Ez azonban nem jelenthet problémát a fából épített műholdak esetében, mint például a LignoSat, amely, amikor küldetése befejezése után a légkörbe visszatérve elég, csak finom, biológiailag lebomló hamuterméket fog kibocsátani.

Kapcsolódó írásaink