Külföld

Útnak indult a floridai űrszonda

Az űrszondát a NASA eszközeivel szerelték fel, amelyek adatokat gyűjtenek majd a Holdon

Útnak indult Floridából csütörtökön az Intuitive Machines amerikai magáncég által fejlesztett Nova-C holdraszálló űrszonda több mint fél évszázaddal az első amerikai Hold-program után.

Útnak indult a floridai űrszonda
A SpaceX Falcon 9 rakéta felszáll a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállásáról az Intuitive Machines Nova-C holdraszálló küldetésével a floridai Cape Canaveralban 2024. február 15-én
Fotó: AFP/Gregg Newton

A Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból helyi idő szerint hajnali 1 óra után indították el az űrszondát a SpaceX amerikai űrhajózási vállalat Falcon 9 hordozórakétájával.

Az Odysseus becenévvel illetett szondát eredetileg szerda reggel indították volna, de 24 órával elhalasztották a küldetést, mert szokatlan hőmérsékletű volt a holdraszálló hajtóművében használt folyékony metán. A SpaceX később közölte, hogy a problémát megoldották.

Az űrszondát az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) eszközeivel szerelték fel, amelyek adatokat gyűjtenek majd a Holdon. A NASA a 2020-as évek második felére tervezi, hogy ismét űrhajósokat juttat el a Holdra.

A Nova-C űrjármű a tervek szerint egyhetes utazás után érheti el a Hold déli pólusát. Ha ez megvalósul, az Intuitive Machines lesz az első magáncég, amelynek az Egyesült Államok Apollo-programja után elsőként sikerül egy űrjárművet a Hold felszínére juttatni.

Egy hónappal ezelőtt egy másik amerikai magáncég, az Astrobotic Technology próbálkozott a Holdra juttatni az általa kifejlesztett Peregrine nevű holdraszállót a United Launch Alliance (ULA) Vulcan űrrakétájával, de néhány órával az indulást követően meghibásodás jelentkezett a hajtóműrendszerben, aminek következtében „kritikus mértékű üzemanyagveszteség” lépett fel. Emiatt a cég nem tudta megvalósítani a tervezett „puha landolást” a Holdon.

A NASA január elején bejelentette, hogy 2025 helyett 2026 szeptemberére halasztja Artemis 3-misszióját, amelynek keretében újra asztronauták landolnának a Holdon. Kína hasonló missziót tervez 2030-ra.

Az újabb emberes küldetés előtt azonban várhatóan több, a Nova-C-hez hasonló holdraszállót fognak először felbocsátani, hogy alaposan felmérjék a Hold felszínét és az esetleges veszélyeket. Az Odysseus elsősorban azt fogja vizsgálni, hogy az időjárási viszonyok miként hatnak a Hold felszínére, rádiócsillagászati adatokat gyűjt majd, illetve igyekszik olyan információkat szerezni, amelyek segíthetik a landolási és navigációs technikák tökéletesítését. Az Intuitive Machines 2024-ben még két további hasonló küldetést tervez a Holdra.

Kapcsolódó írásaink