Tudomány

2024 az északi fény éve lesz Magyarországon

Nem kell Izlandra utazni, hogy sarki fényt láthassunk

2024 rendkívül különleges évnek ígérkezik a sarki fény láthatósága szempontjából, hiszen nemcsak a sarkköri vidékeken, hanem Dél-Európában és Magyarországon is nagy eséllyel többször villan majd fel az „aurora borealis”, vagyis az északi fény – írja az Origo.

2024 az északi fény éve lesz Magyarországon
Sarki fény a Csúcshegyről nézve, Óbuda, 2023. november 5.
Fotó: Olvasónk küldte

Az északi fénynek nevezett élénkvörös, zöld és bíbor fényszalagokat a Napból érkező nagy energiájú töltött részecskék, és a Föld atmoszférájának kölcsönhatása okozza. Amikor ezek a nagy sebességgel száguldó részecskék elérik a Földet, bolygónk mágneses tere a sarki régiók felé téríti ki őket. Ez azt jelenti, hogy az északi féltekén a sarki fényjelenséget jellemzően csak az északi sarkkör feletti területekről lehet megfigyelni. Tavaly novemberben azonban szokatlan módon Dél-Angliától Szlovéniáig többször is bíborvörös színben pompázott az éjszakai égbolt a szokatlanul erős északi fény miatt. A rendkívül látványos égi jelenség Magyarországról is észlelhető volt. A napfizikusok akkor egy nagy kitörést figyeltek meg a Nap felszínén, ezért a geomágneses aktivitás kiugrását jelezték.

Az északi fény általában a mágneses pólustól számított és nagyjából háromezer kilométeres átmérőjű körön belül szokott felvillanni. Ha azonban egy nagyobb CME ( Coronal Mass Ejection) vagyis koronakidobódás történik, ez a kör esetenként jelentősen kitágulhat.

A sarki fény színe attól függ, hogy a légkörben milyen magasságban és milyen gázmolekulákkal ütköznek a Napból érkező nagy energiájú részecskék. Az ütközés során különböző mennyiségű energia szabadul fel különféle hullámhosszú fényként. Az oxigén zöld fényt bocsát ki, ha körülbelül 100 km-rel a Föld felett ütközik a napszél részecskéivel, de 160-320 km-es magasságban már vörös sarki fényt produkál – ez viszont igen ritka látvány. A nitrogénnel ütköző részecskék kékes színű fényt gerjesztenek, de nagy magasságban az izzás lilás árnyalatú.

Tizenegy évente a nap mágneses tere teljesen átfordul. Ahogy közeledünk ehhez a 2024-es vagy 2025-ös csúcshoz, jelentősen megnövekszik a napfoltok száma, illetve a Nap aktivitása. Idén ezért sokkal nagyobb eséllyel láthatunk északi fényt még Magyarország területéről is, elsősorban a tavaszi és az őszi napforduló idején.

Kapcsolódó írásaink