Tudomány

Egy fizikus meglepő tippet adott arra, valójában mi lehet a világegyetemet alkotó sötét anyag

Amióta megjelent a mozikban a Mátrix, az emberek egy részét szüntelenül foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon nem él-e valóban az egész emberiség egy szimulációban. Hogy az élet, amelyet élünk, nem valódi, csak mindenféle adatok és algoritmusok összessége, amelyet egy nagy számítógép irányít – írja a 24.hu.

Egy fizikus meglepő tippet adott arra, valójában mi lehet a világegyetemet alkotó sötét anyag
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NASA/Euclid Consortium/ESA/Euclid/Handout

A felvetés a legtöbbször filozófiai síkon jelenik meg, az már ritkábban fordul elő, hogy valaki a tudomány oldaláról közelítse meg a kérdést. Az érdeklődők ezért is fogadhatják hatalmas érdeklődéssel a Portsmouthi Egyetem fizikusának, Melvin Vopsonnak a kutatását, amely szerint az egész világegyetem és a mi objektív valóságunk nem több egy szuperfejlett virtuális valóság illúziójánál. Ahogy az Indy100 írja, a fizikus kijelentette, hogy a fizikai valóság információdarabokból áll össze, és hogy elmélete szerint az információ lehet a titokzatos sötét anyag, amely az univerzum csaknem egyharmadát alkotja, és amelyről szinte semmit nem tud a mai tudomány.

Vopson a mostani elméletét a korábbi feltevéseivel igyekszik alátámasztani, amelyek szerint minden elemi részecske információt tárol magáról, hasonlóan az emberi DNS-hez. A fizikus 2022-ben tett egy felfedezést, amelyet az infodinamika második törvényének keresztelt el. Ez kimondja, hogy az entrópia (a véletlenszerűség vagy rendezetlenség mértéke) egy izolált információs rendszerben vagy állandó marad, vagy idővel csökken – azaz a rendszer egyre kevésbé lesz kaotikus, ami arra utal, hogy a véletlenszerűség helyett valamilyen mechanizmus irányítja. A tudós a természetben folyamatosan megjelenő szimmetriát hozza példaként, amelynek az elvei – mint mondja – fontos szerepet játszanak a természeti törvények tekintetében, de eddig kevés magyarázat volt arra, hogy miért lehet ez így. Most úgy sejti, hogy a magas szimmetria megfelel a legalacsonyabb információs entrópiájú állapotnak, ami magyarázatot adhat a természet erre való hajlamára. Leegyszerűsítve Vopson szerint a természet a lehető legjobban rendezett dolgokat részesíti előnyben.

Kapcsolódó írásaink