Tudomány

A NASA is megszólalt a felénk közeledő hatalmas aszteroida miatt

A szörnyű előrejelzések miatt rettegnek az emberek

Egy 54 millió tonnás FT3 aszteroidát 2007-ben kevesebb mint másfél napig észleltek, majd eltűnt a látókörből, és túl halvány lett ahhoz, hogy a teleszkópok észrevegyék. Ám a szakértők elegendő adatot gyűjtöttek ahhoz, hogy bemérjék a 300 méter széles aszteroida pályáját és egyes számítások azt is kimutatták, hogy be fog csapódni a Földbe. Pontosabban azt közölték, hogy 2024. október 5-én érheti el a légkörünket, emiatt pedig sokan bepánikoltak, amikor pár nappal ezelőtt éjfélt ütött az óra – írja a promotions.hu.

A NASA is megszólalt a felénk közeledő hatalmas aszteroida miatt
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science P/Vhb/Victor Habbick Visions

A NASA most azonban közölte, hogy október 5-én ez valószínűleg nem fog megtörténni, vagyis október 5-én biztosan nem. Ám hozzátették, hogy technikailag még mindig nem tudják, hogy hol van.

Ha ez az aszteroida becsapódna, akkor 2,6 milliárd tonna TNT erejével tenné meg mindezt. Ez elég a regionális pusztításhoz, de nem elég ahhoz, hogy eltöröljön minket a bolygóról. A NASA továbbra is bízik abban, hogy egyetlen egy ismert, 140 méternél nagyobb aszteroidának sincs jelentős esélye arra, hogy egy jó ideig elérje a Földet. Az Egyesült Államok űrkutatási hivatala folyamatosan vizsgálja az eget potenciális veszélyek után, amelyeket földközeli objektumoknak vagy NEO-knak neveznek. Ezek mind szerepelnek az adatbázisában, amelyet bárki megnézhet.

A következő évszázadban semmilyen ismert aszteroida becsapódása nem fenyegeti a Földet. A NASA és partnerei szorgalmasan figyelik az eget, hogy megtalálják, nyomon kövessék és kategorizálják az aszteroidákat és a Föld-közeli objektumokat, beleértve azokat is, amelyek közel kerülhetnek a Földhöz – közölték amiatt, hogy megnőtt az érdeklődés az FT3 aszteroidával kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink