Tudomány

Jót tesz magával, ha hétvégén tovább alszik

A pihenés és az alvás fontos része az ember életének

Egészségünk megőrzése szempontjából abszolút jó hatása van annak, ha egy kicsit tovább húzzuk a lóbőrt szombat és vasárnap reggel, mint általában szoktuk – írja a firsclass.hu.

Jót tesz magával, ha hétvégén tovább alszik
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Evolúciósan úgy lettünk „megalkotva”, hogy akkor működünk hibátlanul és üzembiztosan, ha életünk egyharmadát nyugiban töltjük. Sajnos a rohanó életmód pont az alvás rovására megy sok esetben, melyet nem tud teljesen pótolni a másnapi hosszabb alvás sem.

Egy friss tanulmány szerint azonban egyáltalán nem probléma, sőt, kifejezetten jó, ha kicsit tovább horpasztunk a hétvégéken. A kínai Nanjing Medical University kutatói 3400, 20 évnél idősebb amerikait vontak be alvási szokásokkal kapcsolatos vizsgálatukba.

Rájöttek, hogy azok, akik egy órával többet aludtak a hétvégéken, mint hétköznap, azok körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri problémák mennyisége, szemben azokkal, akik ezt nem tették meg. A hatás különösen azoknál volt jelentős, akik hat óránál kevesebbet aludtak a hétköznapokon, erre pedig ráhúztak legalább két órát.

„Hat óránál kevesebb alvásnál nő a stresszhormon mennyisége, és megnő a szívroham és a stroke kockázata” – fogalmazott a The Mirror US megkeresésére egy new york-i klinika orvosa. Egy felnőtt számára egyébként legalább napi 7 óra alvás javasolt, az ideális mennyiség valahol 7 és 9 óra között van.

Kapcsolódó írásaink