Tudomány

Vércukorszint mérése szúrás nélkül? Lehetséges

A dobozos megjelenésű készülék alacsony térerősségű mágneseket és alacsony frekvenciájú rádióhullámokat használ a leolvasáshoz

A Synex Medical, a Sam Altman (az OpenAI vezérigazgatója) által támogatott torontói székhelyű biotechnológiai kutatócég kifejlesztett egy olyan eszközt, amely ujjbegyszúrás nélkül képes mérni a vércukorszintet. A készülék alacsony térerősségű mágnesek és alacsony frekvenciájú rádióhullámok kombinációját használja a vércukorszint közvetlen, nem invazív mérésére, amikor a felhasználó az ujját az eszközbe helyezi - írta az engadget.com.

Vércukorszint mérése szúrás nélkül? Lehetséges
Képünk illusztráció
Fotó: Amelie-Benoist / Bsip / Bsip Via Afp

Az eszköz mágneses rezonancia spektroszkópiát (MRS) használ, amely az MRI-hez hasonló. Jamie Near, a Torontói Egyetem docense kifejtette, hogy amikor a felhasználó az ujjbegyét a mágneses mezőbe helyezi, egy adott molekula, jelen esetben a glükóz frekvenciáját mérik milliomodrészben.

Bár a projekt során a glükózra összpontosítottak, az MRS a metabolitok, köztük a laktát, a ketonok és az aminosavak mérésére is használható.

Matthew Rosen, a Harvard fizikusa, akinek kutatásai az MRI területén az alapfizikától a bioképalkotásig terjednek, elmondta, hogy szerinte az eszköz „okos” és „nagyszerű ötlet”. A mágneses rezonancia technológiája egy elterjedt technika, amelyet vegyületek kémiai elemzésére használnak, azonban a hagyományos rezonanciás technológiák nagy mágneses mezővel dolgoznak, és nagyon drágák.

A Synex megtalálta a módját annak, hogy alacsony mágneses mezővel is tiszta mérési eredményeket kapjon. „Ténylegesen leküzdötték a kihívásokat egy olyan módszer kifejlesztésével, amely nagy érzékenységgel és nagy specifikussággal rendelkezik” - mondja Rosen. „Őszintén szólva, harminc éve foglalkozom mágneses rezonanciával. Soha nem gondoltam volna, hogy az emberek egy asztali géppel is mérni tudják majd a glükózt...”

Objektum doboz

Andre Simpson professzor, a Torontói Egyetem kutatója és központigazgatója elmagyarázta, hogy a Synex összezsugorította ezt a technológiát, hogy egy ujjra koncentrálva mérje a glükózt. Átnéztem a vázlatokat és láttam a műszer működését.„ Simpson szerint mérnöki bravúr, hogy a Synex képes az MRS technológiát egy kis dobozba utólagosan beépíteni.

Jelenleg nincsenek olyan kereskedelmi forgalomban kapható eszközök, amelyek non-invazív módon mérnék a vércukorszintet. Bár vannak a piacon olyan folyamatos glükózmonitorok, amelyek mikrotűkkel mérnek, amelyek minimálisan invazívak, de továbbra is fennáll a fertőzés veszélye.

Rosen azt mondja, egyelőre még nem tudja, hogy az érzékelőtechnológiát hogyan lehet majd utólagosan az okosórákhoz vagy a többi okoseszközökhöz igazítani. Ennek ellenére bizakodó, és már el is képzelt egy olyan világot, ahol ezek az eszközök kiegészítik a véralapú diagnosztikát.

Kapcsolódó írásaink