Tudomány

Tartós merevedési zavart okozhat a kozmikus sugárzás az űrhajósoknak

Ha nem lenne elég a honvágy, az izomsorvadás, az elvékonyodó csontok, a megnövekedő rákkockázat és általában a halálos veszély, most még az is kiderült, hogy az űrhajósok fokozottan ki vannak téve a merevedési zavaroknak is, írja a The Guardian alapján a Szeretlekmagyarország.

Tartós merevedési zavart okozhat a kozmikus sugárzás az űrhajósoknak
Buzz Aldrin űrhajós a holdon 1969. július 20-án (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NASA/Neil Armstrong

Egy kutatás során a kozmikus sugárzás és a súlytalanság férfiasságra gyakorolt hatását vizsgálták patkányok segítségével. A NASA által finanszírozott tudóscsoport arra a következtetésre jutott, hogy a kozmikus sugarak és kisebb mértékben a mikrogravitáció károsíthatja az erekcióért felelős szövetek működését, ennek hatása pedig akár évtizedekig is eltarthat – írták.

Az amerikai kutatók szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében felhívják a figyelmet arra, hogy „egy új egészségügyi kockázatot azonosítottak, amelyet figyelembe kell venni a mélyűrkutatás során”. Egyben felszólítottak az űrhajósok szexuális egészségének szorosabb ellenőrzésére, miután visszatértek a jövőbeli mélyűri küldetésekből. Egyúttal megjegyezték, hogy bizonyos antioxidánsok segíthetnek a káros hatások ellensúlyozásában azáltal, hogy blokkolják a káros biológiai folyamatokat.

A Földet megvédi a kozmikus sugárzástól a bolygó mágneses tere és légköre, ám a Holdon és a Marson, valamint a közöttük lévő térben nincs ilyen hatékony védelem. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a legénységet árnyékolás és a Föld mágneses tere védi, de még így is annyi sugárzást kapnak egyetlen hét alatt, mint amennyi egy Földön élő embert egy év alatt összesen ér – írja a lap.

A portál szerint a mellbevágó eredmény éppen akkor érkezett, amikor a NASA és több űrügynökség is újból embert szeretne a Holdra juttatni, ahol holdbázis kiépítését tervezik. Az amerikai űrügynökség 2025-ben térne vissza űrhajósokkal a Holdra, míg a Mars meghódítását 2040-re tervezik.

Kapcsolódó írásaink