Tudomány

Ha egy alkoholista leteszi a poharat, 7 hónap múlva jön rendbe az agya

Jó hírt kaptak az alkoholisták

Egy új tanulmány szerzői megállapították, mennyi idő alatt képes helyreállni az alkoholizmus miatt károsodott agy, ha valaki felhagy az ivással – írja a hvg.hu.

Ha egy alkoholista leteszi a poharat, 7 hónap múlva jön rendbe az agya
Képünk Illusztráció
Fotó: NorthFoto

Jó hírt kaptak az alkoholisták, akik hajlandók változtatni életmódjukon. Egy új kutatás ugyanis kiderítette, mennyi időre van szüksége egy alkoholhasználati zavarban (AUD; ez az alkoholizmus tudományos megnevezése) szenvedő agyának az utolsó pohár letétele után a károk helyreállítására.

Mint ismert, a túlzott alkoholfogyasztás hatására egyes agykérgi régiói hajlamosak az elvékonyodásra, melyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a kognitív funkciók tekintetében.

Az Alcohol című szakfolyóiratban nemrégiben publikált tanulmány megállapításai szerint, ha valaki felhagyott az ivással, azoknál idővel vastagodni kezdett az agykéreg, leggyorsabban az első hónapban – de utána is folytatódott ez a tendencia, míg 7,3 hónap múltán már az AUD-tól nem szenvedő emberekéhez volt mérhető az agykéreg vastagsága.

A Science Alert kiemeli: már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az egyes agyrégiók felépülhetnek, ha valaki leteszi a poharat, ugyanakkor mindeddig az nem volt világos, hogy a gyógyulás milyen gyorsan megy végbe. A legtöbb tanulmány ráadásul csak az ital letétele utáni első hónapot vizsgálja – az mindeddig nem volt ismert, hogy hosszabb távon milyen javulás következhet be az agykéreg vastagságában.

Pedig fontos területről van szó, az agyban és a tudományos vizsgálatok viszonylatában egyaránt: az agy krónikus alkoholfogyasztás hatására bekövetkező elváltozásai pont azt nehezítik meg, hogy az egyén letegye az italt.

A Science Alert példaként hozza a prefrontális kérget: ez a döntéshozatalban és a tervezésben vesz részt, és az alkohol hatására megeshet, hogy kevésbé aktívvá válik – azt eredményezve, hogy mind nehezebbé válik az egészségre vonatkozó helyes döntések meghozatala.

Az összefüggések jobb megértéséhez azonban még további, hosszú távú vizsgálatok szükségesek.

Kapcsolódó írásaink