Tudomány

Ez a diétás kólában lévő összetevő növeli a depresszió kialakulásának az esélyét

Rossz hír azoknak, akik imádják a diétás kólát

Egy tanulmány szerint az olyan italokban található mesterséges édesítőszerek, mint a diétás kóla, növelhetik a depresszió kockázatát. Amerikai kutatók állapították meg, hogy bármilyen ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása, beleeértve a szénsavas italokat és a chipseket is, rossz hatással lehet a mentális egészségünkre – írja az Elle.hu.

Ez a diétás kólában lévő összetevő növeli a depresszió kialakulásának az esélyét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az édesített italok 37 százalékkal növelték a depresszió kialakulásának a kockázatát. A kutatók szerint az italokban lévő vegyi anyagok a rossz mentális egészséggel összefüggő változásokat okozhatnak az agyban. Angliában szintén kutattak, és kiderült, hogy a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint körülbelül minden hatodik 16 éves vagy idősebb brit közepesen súlyos vagy súlyos depresszióban szenved.

Mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan termékek, amelyek a maximális feldolgozáson mentek keresztül, és gyakran olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket a konyhában te sem használnál fel. Ezek lehetnek élelmiszer-adalékanyagok, hidrogénezett zsírok, módosított keményítők, emulgeálószerek és E-számok a NOVA osztályozási rendszer szerint.

Más betegségekkel is összefügg.

Korábbi kutatások összefüggésbe hozták ezeket az ultrafeldolgozott ételeket az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a rákkal. Az aszpartámot, egy mesterséges édesítőszert az Egészségügyi Világszervezet júliusban „potenciálisan rákkeltőnek” minősítette. Az aszpartám a diétás kólában is megtalálható.

Az italok a legnagyobb baj.

Nemrég egy kutatásból kiderült, hogy az édesített italok fogyasztása jelenti a legnagyobb kockázatot a depressziónál. Független szakértők szerint további vizsgálatokra van szükség annak bizonyítására, hogy az édesítőszerek depressziót okoznak-e, és ha igen, akkor miért.

Ez a tanulmány betekintést nyújt a mesterséges édesítőszerek lelki és fizikai egészségben betöltött lehetséges szerepébe. Ezt azonban a megfigyelési adatokon túl további kutatásokkal kell megerősíteni – mondta Dr. Sharmili Edwin Thanarajah, a Frankfurti Egyetemi Kórház munkatársa.

Kapcsolódó írásaink