Tudomány

Új tarantulát fedeztek fel Thaiföldön

A kék az egyik legritkább szín a természetben

A tarantula színezése az elektromos kék szikrákra emlékeztet. A Chilobrachys natanicharum az egyetlen pók, amit valaha egy thai mangrove erdőben találtak. Felfedezésüket szeptemberben a ZooKeys magazinban publikálták – írja a Smithsonian Magazin honlapján, számol be az origo.hu.

Új tarantulát fedeztek fel Thaiföldön
A Tarantula
Fotó: NorthFoto

Kutatók felfedeztek egy új tarantulát, aminek, a háta, lábai és szájrészei irizáló, kék-viola színűek az elektromos szikrákra emlékeztetnek. A tarantulák üreges fákban laknak. Nem csak színük miatt tűnnek ki a többi tarantula közül, hanem mert képesek az örökzöld erdő fa és földi odvaiban is élni. A pókok főleg az árapály miatt szoktak a fák üregeiben maradni. Bár a pók ismert volt korábban a tarantula kereskedelmi piac miatt, formálisan nem volt elnevezve, és a tudósok nem írták le a jellemzőit és élőhelyét.

A kék az egyik legritkább szín a természetben, 10 virágból kevesebb mint egy a kék, és az ismert 900 tarantula faj csak körülbelül 4%-a kék színű.

A növények színét a pigmentek adják, amik elnyelik a fény legtöbb színét, de csak az az egy látszik, amit visszavernek. Kék pigmentek azonban nem léteznek a természetben; a növények a kék színt úgy hozzák létre, hogy összekeverik a pigmenteket, molekulákat adnak hozzá, vagy módosítják savasságukat, hogy visszaverjék azt az árnyalatot. De mivel a látható fényspektrum legmagasabb frekvenciájú és ezért a legtöbb energiával bíró színei a kék és a viola, a legtöbb növény levele elnyeli ezeket a színeket és nem veri vissza. Az állatok kissé más módon kékek, ők fizikai módszerrel hozzák létre a vizuális illúziót, az ún. irizálást, ilyenkor a színek kicsit változnak, amikor különböző szögekből nézzük. A tarantula élénk kék színét a szőrének egyedi struktúrája adja, ami egyesíti a nanostruktúrákat, ami manipulálja a fényt. Az állatoknak általában azért van ragyogó színűk, hogy elhárítsák a predátorokat, párt vonzzanak, vagy álcázzák magukat. Mivel ezek a pókok gondosan kidolgozzák a párzási rituálét, lehetséges, hogy a színnel más tarantulák figyelmét akarják felhívni.

A Chilobrachys natanicharum a nevét egy thai ingatlanfejlesztő két ügyvezetője után kapta után kapta, amelyek megnyerték a pókszabású elnevezésére szervezett aukciót, melynek teljes bevételét a thaiföldi Lahu gyerekek oktatására és a rákos betegekre fordítják.

Az új tarantula faj ugyanazokkal a veszélyekkel néznek szembe, mint más helyi populációk: a természetes élőhelyek lerombolása és a tarantula vadászat.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink