Tudomány

Egy új gyógyszer beszedése felér egy komplett edzéssel

Elsősorban különböző betegségben szenvedők számára hozhat megváltást egy új készítmény, amely gyakorlatilag kiválthat egy erőteljesebb edzést – úgy, hogy közben nem végeztünk fizikai aktivitást – számolt be a HVG.

Egy új gyógyszer beszedése felér egy komplett edzéssel
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Alexey Maishev

Egérkísérletek már bizonyították, hogy egy ilyen készítmény gyorsította az elhízott állatok anyagcseréjét, sőt: a tömegük csökkenéséhez és az izomgyarapodáshoz is hozzájárult. Az egyik ilyen szeren a Floridai Egyetem kutatói dolgoznak, és a rendszeres testmozgás megannyi előnyét szeretnék vele – részben – egy készítménybe sűríteni.

A gyógyszer úgy működik, hogy utasítja a vázizmokat: hajtsák végre ugyanazokat a változtatásokat, mint amelyeket egy normál edzés során is. Mint azt a tudósok megfigyelték: a kísérleti egerek anélkül égettek el több kalóriát, hogy bármilyen szokásukon változtattak volna. Kevesebb zsír is halmozódott fel a testükben.

Ha a készítmény fejlesztése sikerrel zárul, az nagy segítséget jelenthet majd sokaknak, legyen szó az elhízott vagy diabéteszes emberekről, vagy éppen az idősekről – írja az Euronews alapján a hvg.hu.

Kapcsolódó írásaink