Tudomány

Születőben lévő csillagot fotózott a NASA

A jelenséget a James Webb űrteleszkóp segítségével sikerült rögzíteni

Születőben lévő csillagot, az az úgynevezett protocsillagot sikerült lencsevégre kapni a NASA-nak a James Webb űrtávcső segítségével. A felfedezés rendkívül fontos lehet a jövőben a csillagok kialakulásának megértésében.

Születőben lévő csillagot fotózott a NASA
A kialakuló csillag még nem látszik a felvételen
Fotó: ESA / Webb / NASA / CSA / T. Ray

A James Webb űrtávcső felbocsátását hatalmas érdeklődés övezte, hiszen ez a valaha épített legfejlettebb ilyen eszköz, ami képes arra, hogy átlásson az univerzum sűrű por és gázfelhőjén. Ennek köszönhetően a csillagászat egy új távlata nyílt meg, ahogy elkezdtek érkezni az első képek.

A NASA most azonban egy igazi ritkaságot, egy születő csillagról készített képet az űrtávcső segítségével. Az úgynevezett protocsillag még nagyon fiatal, mindössze 10 ezer éves, ami kozmikus időszámítás szerint elenyésző. Ennek megfelelően a csillag tömege még csak alig 8 százaléka a napunkénak.

A protocsillagok olyan égitestek, amelyek belsejében még nem elégségesek a körülmények a magfúzió beindításához. A csillagot alkotó gázfelhő fokozatosan növekszik, ahogy a gravitáció egyre több gázt és port gyűjt magába a környezetéből, míg végül a folyamatosan hevülő gáz elég energiát termel a fúzió beindításához.

Ennek a folyamatnak az egyik állomása, amikor a fellépő mágneses erők hatására a csillag két pólusából anyagkilövellés tör elő ionizált plazma formájában, ezt pedig most sikerült is megörökíteni fényképen.

A Herbig-Harro 211 a Perseus csillagképben található, 1000 fényévnyire a földtől.

A NASA hangsúlyozta, az ilyen és ehhez hasonló felvételek kulcsfontosságúak, hogy megértsük a csillagok kialakulását.

Kapcsolódó írásaink