Tudomány

Létezhettek óriások a földön?

A tudomány szerint soha nem léteztek, és nem is fognak soha létezni

Úgy tűnik, hogy manapság minden alkalommal, amikor valaki néhány percnél hosszabb időt tölt az interneten, öt új összeesküvés-elméletet találni a témában – írja az IFLScience.

Létezhettek óriások a földön?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A leggyorsabban terjedő, és talán az egyik legfurcsább összeesküvés-elmélet, hogy a Vatikán – nem kisebb névvel együtt, mint a Smithsonian Intézet – elhallgatja az igazságot a gigantikus emberi csontvázak létezéséről, megerősítve az óriások létezését, és némileg összekuszálva az evolúciós fánkat.

Még bizonyíték is van erre – a legrosszabb photoshopmunkák formájában, amelyek valaha is léteztek.

Objektum doboz
Objektum doboz

A poszt sajnos nem egyedülálló. Egész gyűjteménye van azoknak a posztoknak, amelyekben az emberek azt állítják, hogy óriáscsontvázat találtak, amit egy aprócska ember photoshopolt képe bizonyít egy hatalmas csonthalom mellett.

A több évvel ezelőtti posztokat gyakran kísérik olyan állítások, hogy egy nemrégiben Indiában végzett ásatáson egy óriási csontvázat tártak fel.

A csontvázfotók nemcsak nevetségesek, de egy gyorsfordított Google-kereséssel az is megtudható, hogy sok közülük 2002-ben készült egy versenyre, amely arra kérte a versenyzőket, hogy photoshop segítségével készítsenek hamis régészeti leletet. Komolyan! Ma már elég nyilvánvaló hamisítványoknak tűnnek.

Ennek ellenére szórakoztassuk el magunkat – bár csak röviden! Óriási, 24 méter magas emberek nem létezhetnek!

Mindez a négyzetkocka-törvény miatt van, amely kimondja, hogy bármilyen tárgy méretének növekedésével (legyen az kocka vagy könyvelő) a térfogata gyorsabban nő, mint a felülete. A terület a méreted négyzetével arányosan nő, míg a térfogatod a méreted kockájával arányosan skálázódik.

Tehát ahogy az embereket skálázzuk, a térfogatunk drámaian megnő a méretünkkel arányosan, míg az izmaink és csontjaink keresztmetszete négyzet alakú. Tegyük fel, hogy 18 méter (60 láb) magas vagy - 10-szer magasabb, mint egy 2 méter magas ember - a testednek 100-szor akkora térfogatot kellene elviselnie.

Egy köbcentiméter csont 8600 kilogrammot bír el, ami sok, de 180 méter magasan jóval több mint 250 047 kilogrammot kellene elviselnie (feltételezve, hogy egy 63 kilogrammos vagy 10 köves embert méretezünk, ami egy ember átlagos súlya).

Lényegében, ha elég nagyra nőttél ahhoz, hogy a Vatikán le akarja takarni a csontjaidat, a csontjaid már jóval azelőtt porrá omlottak volna a saját súlyod miatt.

Kapcsolódó írásaink