Tudomány

Egy új vérvizsgálat 91 százalékos pontossággal mutatja ki a krónikus fáradtság szindrómát

Évekig is eltarthat, amíg hivatalos diagnózist kapnak az ezzel élők

Szakértők szerint az emberek akár 91 százaléka diagnosztizálatlan marad, és orvosi támogatás nélkül él egy olyan állapot miatt, amely megfosztja őket az energiától, az agyi teljesítménytől és a gondtalan élettől – írja a ScienceAlert.

Egy új vérvizsgálat 91 százalékos pontossággal mutatja ki a krónikus fáradtság szindrómát
Fotó: NorthFoto

De ezek a statisztikák idővel javulhatnak, ha egy újonnan kifejlesztett diagnosztikai teszt kiállja a próbát.

Az Oxfordi Egyetem által vezetett tudóscsoport most tette közzé előzetes eredményeit egy olyan vérsejtalapú tesztről, amely 91 százalékos pontossággal képes kimutatni a krónikusfáradtság-szindrómában (más néven myalgiás encephalomyelitis, vagy ME/CFS) szenvedőket.

„A cél, egy olyan egyszerű teszt kifejlesztése, amely alkalmas a ME/CFS korai diagnosztizálására" – írja Jiabao Xu és munkatársai nyílt hozzáférésű, lektorált tanulmányukban.

„A korai diagnózis lehetővé tenné a betegek számára, hogy hatékonyabban kezeljék állapotukat, ami potenciálisan új felfedezésekhez vezethetne a betegség kezelése terén" – írják, különösen, ha egy ilyen vérvizsgálat képes lenne feltárni az idővel bekövetkező változásokat.

A vérvizsgálat egy Raman-spektroszkópiának nevezett technika és egy mesterségesintelligencia (AI)-eszköz segítségével különbséget tesz a perifériás vér mononukleáris sejtjeinek (PBMC) nevezett vérsejttípus tulajdonságai között a ME/CFS-ben szenvedő és a nem szenvedő embereknél.

Korábbi tanulmányok szerint a ME/CFS-ben szenvedő emberek PMBC-jeiben csökkent az energetikai funkció; ezek az eredmények illeszkednek ahhoz a kialakulóban lévő elmélethez, amely szerint az állapot az energiatermelés károsodásával jár.

Ha a vérvizsgálat különbséget tud tenni a ME/CFS-ben és az SM-ben szenvedők, valamint az egészséges emberek között, akkor ez jó előjel lehet a ME/CFS és más betegségek, például a fibromyalgia, a krónikus Lyme-kór és a hosszú covid megkülönböztetésére.

A csoport 98 betegmintában több mint 2000 sejtet profilozott, elemezve az egyes sejtek molekuláris rezgéseit. Az így kapott spektrumok, hasonlóan azokhoz, amelyeket a csillagászok a csillagok kémiai összetételének vizsgálatára használnak, a sejtek üzemanyag-anyagcseréje során keletkező intracelluláris anyagcseretermékek szintjének változásait tükrözik.

Xu és munkatársai egyértelmű anyagcsere-különbségeket figyeltek meg a ME/CFS-betegek és a két kontrollcsoport között.

A mesterségesintelligencia-algoritmust alkalmazva a teszt a betegek 91 százalékát tudta pontosan osztályozni, sőt 84 százalékos pontossággal különbséget tudott tenni az enyhe, közepes és súlyos ME/CFS betegek között.

Hasonló, különböző analitikai technikákat alkalmazó vérsejtalapú tesztek már korábban is ígéretesnek bizonyultak. A Stanford Egyetem tudósai 2019-ben publikálták egy PBMC-ket elemző teszt kísérleti vizsgálatának eredményeit, azóta azonban nem történt előrelépés, bár a stanfordi csapat tagjai folytatják a ME/CFS vizsgálatát.)

Eközben a ME/CFS-ben élő emberek, megszámlálhatatlanul sokan, még mindig vágynak a diagnózisra és a megfelelő, bizonyítékokon alapuló kezelési lehetőségekre.

„A ME/CFS-t sok egészségügyi szakember még mindig szkeptikusan szemléli, mivel nincsenek hatékony kezelési lehetőségei vagy egyértelmű patológiája" – jegyzi meg Xu és munkatársai.

Reméljük, hogy ez hamarosan megváltozik, mivel az ehhez hasonló tanulmányok kimutatható biológiai változásokra utalnak az energiát korlátozó, életet megváltoztató állapotban.

Kapcsolódó írásaink