Tudomány

A Hold után a Napot veszi célba India: ősszel indulhat új űrküldetés

Az a hír érkezett, hogy a tervek szerint szeptember 2-án veheti kezdetét India új űrküldetése, az Aditya–1, amelyről a Live Science számolt be az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) bejelentésére hivatkozva. Hozzátették, ezzel a Nap rejtélyeire szeretnének válaszokat találni – számolt be a Liner.

A Hold után a Napot veszi célba India: ősszel indulhat új űrküldetés
Nap
Fotó: NorthFoto

Bár a Napot már régóta kutatják a csillagászok, még most sem tudják, hogyan lehet a napkorona 1 millió Celsius-fokkal melegebb a felszínénél, vagy hogy pontosan mik mennek végbe a csillagon a napkitörések előtt – írta a 24.hu.

Kiemelték, a misszió célja az Aditya–L1 űreszköz felbocsátása lesz, amelyet először Föld körüli pályára állítanak majd, s miután meggyőződtek róla, hogy minden műszere hibátlanul működik, megkezdheti útját a Nap felé – írták.

A lap szerint ettől kezdve 4 hónapon keresztül fog haladni, ez idő alatt 1,5 millió kilométerre kerül bolygónktól, végül eléri végállomását, ahonnan zavartalanul kémlelheti csillagunkat. Megjegyezték, az Aditya–L1-et 15 éven keresztül készítették, és mintegy 45 millió dollárba (körülbelül 16 milliárd forint) került.

Kapcsolódó írásaink