Tudomány

Egy rejtélyes bolygó, amelyik túlélte a világvégét

A csillagászok, maguk sem értik, hogy miért nem semmisült meg

Túlélt egy világvégét, pedig a tudomány jelenlegi állása szerint erre semmi esélye sem volt – írta meg a borsonline.hu.

Egy rejtélyes bolygó, amelyik túlélte a világvégét
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/ BSIP/JACOPIN

A közelmúltban jelent meg az a tanulmány a Nature magazinban, amely egy mindössze pár évvel ezelőtt felfedezett, titokzatos bolygó létezéséről elmélkedik. Az irásban azt taglalják, vajon hogyan lehetséges, hogy nem semmisült meg a Jupiterhez rendkívüli módon hasonlító gázbolygó, miután a napja vörös óriássá változott –ami eddigi tudásunk szerint a naprendszer bolygóinak teljes pusztulásával jár.

A szóban forgó bolygó a tőlünk „mindössze” 520 fényévnyire fekvő Halla, amelynek létezéséről 2015-ben szereztek először tudomást a szakemberek, és ami alaposan ledöbbentette őket, hogy ugyan mit is keres ott az a bolygó, ahol nem is kellene lennie.

A Halla közelében ugyanis egy olyan csillag található, ami már a pusztulás útjára lépett: vörös óriássá változott. Ez az átalakulás jellemzően apokaliptikus pusztítássorozattal jár a csillag környezetében. A Halla ezt valahogy mégis túlélte, és jelenleg is boldogan kering a Baekdu névre hallgató csillag körül, 93 naponta megkerülve az.

Persze azt is hozzáteszik a tudósok, hogy bár a bolygó egyszer elkerülte a végzetét, de minden bizonnyal később, amikor a csillag elkezd növekedni, már nem fogja.

A csillagászok most elsősorban azon tanakodnak, vajon hány Hallához hasonló „túlélő bolygó” található még a világűrben.

Mikor változik a mi Napunk is vörös óriássá?

Jelenleg úgy vélik, a mi Napunk 4 milliárd év múlva fog vörös óriássá alakulni. Az esemény közben elnyeli majd a Naprendszer belső bolygóit, beleértve a Földet is, elpusztítva minden életet.

Kapcsolódó írásaink