Történelem

A szőrtelenítés iránti megszállottságunk a római korig vezethető vissza

Több mint 50 csipeszt találtak

Az angliai Shropshire-ben, Wroxeter római kori városban dolgozó régészek több mint 50 csipeszből álló hatalmas gyűjteményt fedeztek fel a településen, amely a Kr. u. 2. és 4. század közötti időszakra tehető – írja a The Guardian.

A szőrtelenítés iránti megszállottságunk a római korig vezethető vissza
Az ókori Róma maradványai
Fotó: NorthFoto

Találtak továbbá bőrkaparót, parfümös üvegeket, ékszereket és sminkkellékeket is, ami azt mutatja, hogy a rómaiak számára mennyire fontos volt a személyes higiénia és a szépségápolás.

Az English Heritage szerint a szőrtelenítési gyakorlatok a férfiak számára ugyanolyan rutinszerűek voltak, mint a nők számára, megjegyezve, hogy az olyan sportokat űző férfiaktól, mint a birkózás, elvárták, hogy eltávolítsák a testszőrzetüket.

Cameron Moffett, az English Heritage kurátora a múlt héten megnyílt új múzeumban, a Wroxeter Roman Cityben, a The Timesnak elmondta, hogy a római korban divat volt a szőrtelenség, különösen a hónaljban".

A szőrtelenítési rituálékat gyakran rabszolgák végezték, az English Heritage pedig megosztotta Seneca római író és politikus levelét, aki panaszkodott az emberek sikolyaira, amelyeket a szőrtelenítés közben adtak ki.

Moffet szerint csak Wroxeterben több mint 50 pár csipeszre bukkantak, ami az egyik legnagyobb gyűjteménye ennek a tárgynak Nagy-Britanniában, ami azt jelzi, hogy népszerű kiegészítő volt. A csipesz előnye az volt, hogy biztonságos, egyszerű és olcsó volt, de sajnos nem volt fájdalommentes.

Kapcsolódó írásaink