Történelem

Megtalálták az óceán által elnyelt, elveszett várost

Régészek először térképezték fel az északi Atlantisznak nevezett várost

A legenda szerint az egykor virágzó várost, amely ma Észak-Németország partjainál fekszik, egyetlen éjszaka alatt elnyelte az Északi-tenger egy heves vihart követően, büntetésül lakói bűneiért – írja a SienceAlert.

Megtalálták az óceán által elnyelt, elveszett várost
Az észak-fríziai Watt-tenger, pontosan a kép közepén Rungholt maradványai
Fotó: Wikipedia/Ralf Roletschek

A néphit szerint ezek közé a bűnök közé tartozott például a részegség, az istentelenség és a gazdagság fitogtatása – írja a The Times.

A történetek szerint a bőségben való élet erkölcstelen élethez vezetett, a vég pedig karácsony táján következett be, amikor egy csapat részeges fiatal megpróbált egy papot arra kényszeríteni, hogy egy disznónak adja meg az utolsó kenetet egy helyi fogadóban. A pap bement a templomba, imádkozott, és kérte Istent, hogy büntesse meg a fiatalokat. Másnap elhagyta a várost, és nem sokkal később lecsapott a nagy vihar, amely eltörölte Rungholtot a föld színéről. A középkori legendák szerint harangtornyának hangját az Északi-tenger mélyéről is hallani lehetett.

Míg egyes történészek megkérdőjelezték, hogy a város a mítoszokon kívül valaha is létezett-e, az új kutatások a jelentés szerint ennek az északi Atlantisznak a maradványait tárták fel a Watt-tengerben.

A kieli Christian-Albrecht Egyetem régészei mintegy 1,2 mérföld (1,9 kilométer) hosszúságú középkori halmokat találtak a ma Südfall néven ismert sziget körül, miután geofizikai felméréssel feltérképezték a területet.

„Az iszapdombok alatt rejtőző településmaradványokat először lokalizálták és nagy területen térképezték fel különböző geofizikai módszerekkel, például mágneses gradiometriával, elektromágneses indukcióval és szeizmussal" – mondta Dennis Wilken, a Kieli Egyetem geofizikusa a kutatásról kiadott sajtóközleményben.

Az új kutatás szerint az új leletek között egy kikötő, egy nagy templom alapjai és vízelvezető rendszerek is szerepeltek.

A sajtóközlemény szerint az árterületen végzett vizsgálatok további jelentős új leleteket hoztak napvilágra, és páratlan betekintést nyújtottak az északfríz nép életébe.

„A középkori településmaradványok már erősen erodálódtak, és gyakran csak negatív lenyomatokként észlelhetők – mondta Hanna Hadler, aki a Mainzi Egyetem Földrajzi Intézetének munkatársa. – Ezért sürgősen fokozni kell a kutatásokat" – teszi hozzá.

Kapcsolódó írásaink