Tudomány

Új rekord a világűrben

Megdőlt egy rekord köszönhetően a kínai Shenzhou–16 űrhajó sikeres felbocsátásának: soha nem keringett annyi ember egyszerre Föld körüli pályán, mint 2023. május 30-án. Ezzel együtt az is elmondható, hogy most először látogat civil űrhajós a kozmoszba a kínai űrprogram keretében.

Új rekord a világűrben
Gui Haichao (balra), Zhu Yangzhu (középen) és Jing Haipeng (jobbra), mielőtt felszállnak a Shenzhou-16-ra 2023. május 30-án
Fotó: Hector RETAMAL / AFP

A Shenzhou–16 űrhajó háromfős legénységet szállított a Tiangong állomásra: Jing Haipeng parancsnokot, Zhu Yangzhut és Gui Haichaot. Utóbbi egyetemi professzor és az első civil a kínai űrprogramban. A három tajkonauta Fei Junlongot, Deng Qingminget és Zhang Lut váltja, de néhány órán át mind a hatan a Tiangongon lesznek.

Közben a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az orosz Szojuz MS–23 legénysége (Szergej Prokopjev, Dmitrij Petelin és az amerikai Frank Rubio) mellett ott dolgoznak az amerikai Crew Dragon (Stephen Bowen és Woody Hoburg, az orosz Andrej Fedjajev és az Egyesült Arab Emírségek űrhajósa, Sultan Al Nayadi) asztronautái, akikhez a közelmúltban csatlakozott a NASA veteránja, Peggy Whitson, az autóversenyző John Schoffner, valamint Szaúd-Arábia első női űrhajósa, Rayana Barnaoui és társa, Ali Al Qarni, akik az Axiom Space AX–2 magánmisszió keretében jutottak fel.

Így összesen 17 ember kering e cikk megírása közben a fejünk felett, amivel egy új rekord állt be.

Kapcsolódó írásaink